Hoe wordt immunotherapie toegediend?

Hoe wordt immunotherapie toegediend?

Immunotherapie krijgt u via een infuus in het ziekenhuis toegediend. De inlooptijd van het infuus is 30-120 minuten, afhankelijk van welk middel u krijgt. Elke 2, 3 of 4 weken wordt de behandeling herhaald. Als blijkt dat u er geen baat bij hebt of als de bijwerkingen te ernstig zijn, wordt de behandeling gestopt.

Hoe kan de afweer optreden tegen kankercellen?

Kankercellen zetten een rem op de T-cellen. Hierdoor vernietigen de T-cellen de kankercellen niet. Een bepaalde vorm van immunotherapie (de checkpointremmers) probeert dit tegen te gaan en de rem van het immuunsysteem te halen. Hierdoor gaan de afweercellen de tumor weer aanvallen.

Hoe duur is immunotherapie?

Een aanzienlijk deel van de patiënten heeft geen baat bij immunotherapie. Gezien de zeer hoge kosten van immunotherapie (variërend van 70.000 tot 250.000€ per patiënt, afhankelijk van het type immunotherapie) is een zekere mate van selectie noodzakelijk.

Welke soorten immunotherapie?

Er zijn 2 soorten immunotherapie:

  • Behandelingen die ervoor zorgen dat het afweersysteem kankercellen beter herkent en ze zo kan vernietigen.
  • Behandelingen die het afweersysteem activeren door de reactie van afweercellen tegen de tumor versterken (T-cel-respons). Afweercellen kunnen de kankercellen daardoor opruimen.

Hoe lang nog te leven met immunotherapie?

Waar voorheen de mediane overleving 8,5 maand was, bedraagt deze nu 17 maanden en de tweejaars-overleving is 44%. Ook bij oudere patiënten worden goede resultaten geboekt met de nieuwe therapie, zo blijkt uit de gegevens van de NKR (zie afbeelding).

Welke medicijnen vallen onder immunotherapie?

Pembrolizumab helpt uw lichaamseigen afweercellen de kankercellen beter te bestrijden (immunotherapie). Bij lymfeklierkanker (lymfoom), bij huidkanker (melanoom en plaveiselcel-carcinoom), longkanker, blaaskanker, niercelkanker, slokdarmkanker, darmkanker, borstkanker of kanker van de baarmoeder.