Waar groeit hop in Nederland?

Waar groeit hop in Nederland?

In de Middeleeuwen werd de hop met name in het gebied rond de grote rivieren geteeld. Vandaag de dag zijn de professionele hoptelers vooral in het oosten van het land en in de provincie Noord-Brabant te vinden. De brouwerijen met een eigen hopveld zijn overwegend in het westen van het land gesitueerd.

Waar hopplant planten?

Beste standplaats voor hop De plant gedijt op nagenoeg iedere grondsoort, van zand tot klei, zolang deze maar voldoende vochthoudend is. Ook staat hij liever niet in de schaduw. Het best groeit hij in lichte schaduw of zon.

Hoe hop planten?

Hopplanten houden van zon, en matig vochtige, goed gedraineerde grond. Ze hebben ook veel grond nodig. Dus zet ze in een heel grote bak (speciekuip bijvoorbeeld) of in de volle grond. Compost door de grond is uitstekend.

Waar helpt hop voor?

Hop is een spijsvertering bevorderend middel doordat het bitterstoffen bevat. Het versterkt de maag en stimuleert de eetlust. Verder werkt het krampopheffend en windverdrijvend waardoor de spijsvertering rustiger verloopt.

In Nederland wordt sinds 1997 voor de Gulpener Bierbrouwerij hop verbouwd in het Zuid-Limburgse Reijmerstok. Eerder werd hop ook verbouwd op bijvoorbeeld de zandgronden in Noord-Brabant en in het noordoosten van het land.

Waar groeit hop in het wild?

Ze groeit veel in rivier- en beekbegeleidende bossen en in moerasbossen. Ze kan vrij langdurige overstromingen verdragen. Het is een lichtminnende soort die het vooral moet hebben van voedselrijke, stikstofrijke, humeuze gronden. Om die reden vindt men ze nog het meest in bosranden of struwelen.

Waar plant je hop?

Mocht je nu nog niet overtuigd zijn van hop; de plant is alles behalve kieskeurig en groeit bijna overal; in lichte schaduw, zon, zandgrond en in klei, hij vindt het allemaal prima. Een nadeel van deze plant is dat er regelmatig gesnoeid moet worden, want de ranken klampen zich overal in vast.

Heeft hop veel zon nodig?

Hopplanten houden van zon, en matig vochtige, goed gedraineerde grond. Ze hebben ook veel grond nodig. Dus zet ze in een heel grote bak (speciekuip bijvoorbeeld) of in de volle grond.