Inhoudsopgave
Waar zitten de zweetklieren in de huid?
Ze bevinden zich niet over het gehele lichaam, maar in bepaalde regio’s van de huid. Dit zijn de oksels, de huid rond de anus en rond de tepels. Meestal komen deze klieren uit in de haarzakjes en verspreiden hierdoor het zweet grotendeels via de haren.
Wat is de functie van pigment in de huid?
Melanocyten zijn pigmentcellen die tussen de cellen van de basale cellaag liggen en de pigmentkorrels maken die via uitlopers worden overgedragen aan de keratinocyten. Het pigment van de pigmentkorrels, het melanine, bepaalt voor een belangrijk deel de kleur van de huid en beschermt ons tegen zonlicht.
Wat is de samenstelling van talg?
Talg bestaat bij de mens voornamelijk uit triglyceriden (-41%), wax esters (~ 26%), squaleen (~ 12%) en vrije vetzuren (~ 16%). De samenstelling van talg varieert tussen de verschillende zoogdieren. Wax esters en squaleen zijn stoffen die enkel door talgklier en nergens anders in het lichaam worden geproduceerd.
Welke stof maakt een talgklier?
Huidklieren bevinden zich in de lederhuid, dit is de diepere huidlaag onder de opperhuid. De huid bevat twee typen klieren: de zweetklier en de talgklier. Zweetklieren scheiden een waterige substantie af die zweet wordt genoemd. Talgklieren scheiden een olieachtige stof (talg) af.
Wat zijn de functies van de huid?
Maar de huid heeft nog veel meer verschillende functies zoals: 1 Het constant houden van de lichaamstemperatuur. 2 Tegengaan van het verlies van lichaamsvocht. 3 Het voelen van warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen. 4 Aanmaken van vitamine D. 5 Het opslaan van energie in de vorm van de vetlaag.
Wat is de dikte van een huid?
De huid heeft een oppervlakte van gemiddeld anderhalf tot twee vierkante meter en weegt ongeveer vier kilo. De dikte van de huid varieert van 0,1 mm tot meer dan vier mm. Dat ligt aan de plaats waar de huid zich bevindt. Op een vierkante centimeter huid zitten ongeveer honderd zweetklieren,
Wat is de huid van de opperhuid?
De lederhuid regelt de voeding van de opperhuid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Deze huidlaag is ook belangrijk voor de verdediging van het lichaam. Virussen en bacteriën worden in deze laag herkend en onschadelijk gemaakt. De huid bevat allerlei huidaanhangsels zoals de talgklieren.