Inhoudsopgave
- 1 Is functienaam met hoofdletter?
- 2 Is kapitein met een hoofdletter?
- 3 Wat is het gebruik van hoofdletters in persoonsnamen?
- 4 Welke namen krijgen in het Nederlands een hoofdletter?
- 5 Hoe begint de achternaam met een hoofdletter?
- 6 Hoe schrijf je een hoofdletter?
- 7 Wanneer krijgt een zin een hoofdletter?
- 8 Is straatnaam gewoon met een hoofdletter?
Is functienaam met hoofdletter?
functie, functienaam, functiebenaming, functieaanduiding (hoofdletter) Functiebenamingen en titels, al dan niet gevolgd door een naam, schrijven we volgens de spellingregels met kleine letters. Ook Engelse functieaanduidingen schrijven we met kleine letters.
Is kapitein met een hoofdletter?
Functienamen, titels en ambten zijn geen eigennamen; het zijn algemene woorden en die krijgen geen hoofdletters. Ook wanneer er (op een bepaald moment) maar één persoon is met een bepaalde functie, titel of ambt, krijgt die benaming een kleine letter. Dat geldt ook wanneer er een naam volgt op de functienaam of titel.
Is dagelijks bestuur mannelijk of vrouwelijk?
Bestuur is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bestuur, collectief of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers.
Wat is het gebruik van hoofdletters in persoonsnamen?
Regels voor het gebruik van hoofdletters in persoonsnamen Na ‘meneer’ en ‘mevrouw’ begint de achternaam altijd met een hoofdletter: meneer Raaspit, mevrouw Van der Hoed. Een voorvoegsel (‘van der’) krijgt altijd maar één hoofdletter. Je zou kunnen zeggen dat een naam altijd start met een hoofdletter, in dit geval is dat de ‘v’.
Welke namen krijgen in het Nederlands een hoofdletter?
Ook geografische namen (plaatsen, streken en gebieden) krijgen in het Nederlands een hoofdletter, denk maar aan: Alkmaar en Heiloo Noord-Holland Zuidoost-Nederland de Randstad de Zaanse Schans het Wilde Westen 1 Alkmaar en Heiloo 2 Noord-Holland 3 Zuidoost-Nederland 4 de Randstad 5 de Zaanse Schans 6 het Wilde Westen
Welke heiligen krijgen een hoofdletter?
Namen van heilige personen en samenstellingen van deze woorden krijgen altijd een hoofdletter: God, Jezus, de Heilige Geest, Jezus en Zijn volgelingen. Ook verwijzingen naar heiligen krijgen een hoofdletter. Al voelt dit misschien wat onnatuurlijk, je schrijft toch echt Mariabeeld.
Hoe begint de achternaam met een hoofdletter?
Na ‘meneer’ en ‘mevrouw’ begint de achternaam altijd met een hoofdletter: meneer Raaspit, mevrouw Van der Hoed. Een voorvoegsel (‘van der’) krijgt altijd maar één hoofdletter. Je zou kunnen zeggen dat een naam altijd start met een hoofdletter, in dit geval is dat de ‘v’.
Hoe schrijf je een hoofdletter?
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Waarom gebruiken hoofdletters in afkortingen?
De belangrijkste reden om hoofdletters in afkortingen te gebruiken is dat de afkorting een naam is: EU, MTV, VRT. Als de ‘bedenker’ van de afkorting zelf een schrijfwijze heeft vastgesteld, wordt die schrijfwijze meestal gevolgd: AutoRAI, UvT, NOC*NSF.
Wanneer krijgt een zin een hoofdletter?
Regel 1: Het eerste woord van een zin krijgt een hoofdletter. Als de zin met een apostrof of ander teken begint, krijgt het tweede woord een hoofdletter.
Is straatnaam gewoon met een hoofdletter?
Een straatnaam (en elke andere eigennaam) in het midden van een zin is gewoon met een hoofdletter. Groetjes, Maartje – van Taalhelden Door Anoniem op ma, 04/20/2020 – 09:24