Inhoudsopgave
Waarom neemt diabetes toe?
Het aandeel mensen dat aangeeft diabetes te hebben, is flink toegenomen sinds de eeuwwisseling. Vooral diabetes type 2 komt steeds vaker voor, en dan vooral onder 55-plussers. Het hebben van overgewicht speelt hier een belangrijke rol in. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Waar komt diabetes het meest voor?
In Nederland hebben mensen met een Turkse (9,7%), Surinaams/Antilliaanse (11,3%), of Marokkaanse migratieachtergrond (11,7%) vaker diabetes dan mensen zonder migratieachtergrond (7,7%).
Hoe vaak komt diabetes mellitus voor?
Naar schatting waren er in 2019 ruim 1.1 miljoen patiënten met diabetes mellitus bekend in de Nederlandse huisartsenpraktijken: 109.100 patiënten met type 1 diabetes en 1.028.700 patiënten met type 2 diabetes.
Hoe vaak komt diabetes type 1 voor in Nederland?
In 2019 waren er in de Nederlandse huisartsenpraktijken ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes bekend: 110.000 met type 1 diabetes en 1.030.000 met type 2 diabetes. Naar verwachting zal dit stijgen tot respectievelijk 130.000 en 1,3 miljoen in 2040.
Welke bijkomende aandoeningen kunnen mensen met diabetes ontwikkelen?
Complicaties van diabetes
- beschadiging van hart- en bloedvaten (“atherosclerose”)
- beschadiging van het netvlies (“retinopathie”)
- beschadiging van de nieren (“nefropathie”)
- beschadiging van de zenuwen (“neuropathie”)
- zweren en infecties van de voeten en onderbenen (diabetische voet)
Wat is basaal Bolusschema?
De voorkeur gaat hierbij uit naar een basaal-bolusschema waarbij een injectie met kortwerkende insuline vóór of bij elke maaltijd gegeven wordt, en voor de basale insulinebehoefte een of twee injecties per dag van een (middel)langwerkend insulinepreparaat.
Wat is glucose basaal?
Glucosewaarden in het bloed bij iemand zonder diabetes. De bijhorende hoeveelheid insuline die door de pancreas wordt afgegeven. de insulinepomp bootst de werking van de pancreas na door continu, 24 uur per dag, een kleine dosis ultrasnelwerkende insuline toe te dienen. dit wordt het ‘basaal’ genoemd.
Wat zijn de gevolgen van diabetes?
De meest voorkomende gevolgen van diabetes. Vermoeidheid. Oogproblemen – niet scherp zien, wazig of troebel zien, dubbel zien, oogontsteking of algehele pijn aan de ogen. Voetproblemen – koude en/of tintelende voeten, minder gevoel, verkleuringen aan voet/tenen, moeilijk genezende wondjes of zelfs een rode, gezwollen voet.
Hoe vaker komt diabetes voor in Nederland?
Steeds vaker komt diabetes al op een zeer jonge leeftijd voor. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland alleen al 1 miljoen mensen last hebben van diabetes. Het gevaarlijke is dat 25% niet weet dat hij / zij last heeft van diabetes. De symptomen zijn niet altijd direct zichtbaar voordat er complicaties optreden.
Wat zijn de oorzaken van diabetes type 1 en Lada?
Oorzaken diabetes type 1 en LADA. Diabetes type 1 en ook het minder vaak voorkomende LADA (Latent Autoimmune Diabetes of the Adult) zijn maar gedeeltelijk erfelijk bepaald. Ooraak #1: Erfelijkheid. De kans dat je diabetes type 1 krijgt wanneer één van je ouders ook diabetes heeft is minder dan vijf procent.
Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?
Oorzaken diabetes type 2. Oorzaak#1: Erfelijkheid. Diabetes type 2 begint vaak op een wat latere leeftijd, echter steeds meer jongere mensen beginnen al last te krijgen van diabetes type 2. Het is bekend dat leefstijlfactoren grotendeels bijdragen om diabetes type 2 te krijgen. Maar een genetische aanleg heeft ook zeker een belangrijke rol.