Wat is het effect van oestrogeen op de hypofyse?

Wat is het effect van oestrogeen op de hypofyse?

Zij beïnvloeden de hormoonafgifte in de hypofyse, hetgeen bij de vrouw bijdraagt tot het ontstaan van de ovariële cyclus. Bij de man toegediende (exogene) oestrogenen geven een afgenomen activiteit in de geslachtsorganen en een verminderde biologische beschikbaarheid van androgenen.

Wat doet oestrogenen?

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon én zwangerschapshormoon. Het zorgt onder andere voor de groei van de baarmoeder en de vorming van goede bloedvaten in en om de placenta. Daarnaast draagt het bij aan de groei van de melkklieren in jouw borsten.

Wat is de boosdoener van progesteron?

Zo zijn er heel wat zwangerschapskwaaltjes die je (mede) aan progesteron te danken hebt. Omdat progesteron je bloedvaten ontspant, gaat je bloeddruk wat omlaag en kan je last krijgen van duizeligheid. Ook wat betreft vermoeidheid, spataderen, brandend maagzuur, zwangerschapsdementie en vaak plassen is progesteron (deels) de boosdoener.

Wanneer gaat het gele lichaam door met progesteron?

Het gele lichaam gaat door met progesteron produceren en je ongesteldheid blijft uit. Dit is gelijk het bekendste zwangerschapssymptoom: je bent overtijd! Vanaf de 14e week van je zwangerschap neemt de placenta (moederkoek) de progesteronproductie over.

Wat is de rol van progesteron in je cyclus?

In de eerste helft van je cyclus, de folliculaire fase, heeft oestrogeen een dominante rol en houdt progesteron zich op de achtergrond. In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe.

Wat zijn de zwangerschapskwaaltjes van progesteron?

Zo zijn er heel wat zwangerschapskwaaltjes die je (mede) aan progesteron te danken hebt. Omdat progesteron je bloedvaten ontspant, gaat je bloeddruk wat omlaag en kan je last krijgen van duizeligheid. Ook wat betreft vermoeidheid, spataderen, brandend maagzuur, zwangerschapsdementie en vaak plassen is progesteron (deels) de boosdoener. Lees ook: