Wat zijn de verschillen tussen mossen en varens?
Zowel mossen als varens zijn niet-bloeiende, zaadloze planten. Varens zijn meer ontwikkelde planten dan mossen. De grootste verschil tussen mossen en varens is dat mossen zijn niet-vasculaire planten, terwijl varens vasculaire planten zijn. Verder is het plantenlichaam van varens gedifferentieerd in echte bladeren, stengel en wortels.
Hoe kunnen mossen zich voortplanten?
Mossen kunnen zich op twee manieren voortplanten: geslachtelijk en ongeslachtelijk. Vooral geslachtelijke voortplanting (voortplanting via een zaadcel en een eicel) is erg belangrijk omdat zo de genen (dragers van erfelijke eigenschappen) tussen twee verschillende individuen worden uitgewisseld.
Wat is de levenscyclus van mossen?
In de levenscyclus van mossen begint de haploïde gametofytfase met de spore en de daaruit groeiende voorkiem of protonema. Het protonema is bij veel mossen draadvormig. Het is vaak groen (chloronema) en leeft wat langer, maar meestal heeft het een korte levensduur.
Wat zijn mossen of bladmossen?
De mossen of bladmossen (stam Bryophyta Schimper 1836, vroeger ook wel in de rang van klasse als Musci of Bryopsida) zijn kleine, kruidachtige landplanten, die solitair tot dicht op elkaar gepakt groeien in matten of kussens op rotsen, bodem of als epifyten op de stam of bladeren van bomen.
Wat zijn varens planten?
Varens planten. Varens zijn vaste planten die zich goed thuis voelen in de schaduw. Door de grote verscheidenheid ziet een schaduwhoek of bosrijke tuin er met varens prachtig uit. Varens vormen een plantengroep die in de geschiedenis van onze aarde als eerste bladeren produceerde. Ze komen al voor in meer dan 400 miljoen jaar oude fossielen.
Wat zijn de soorten mossen?
Verschillende types mos: 1 Bladmossen Topkapselmossen Slaapmossen Veenmossen 2 Levermossen bebladerde levermossen thalleuze levermossen 3 Hauwmossen
Wat worden de ‘echte varens’ verstaan?
Onder de naam ‘varens’ worden naast de ‘echte varens’ ook de eusporangiate varens (de ‘varenachtigen’, Engels: fern allies) verstaan – waaronder de paardenstaarten, de Psilotopsida met de addertongfamilie, en de Marattiopsida, maar zonder de Lycophyta (wolfsklauwen en biesvarens), die een zustergroep zijn van de varens.