Inhoudsopgave
Hoe vaak wordt er abortus gepleegd per jaar?
Het aantal zwangerschapsafbrekingen in Nederland is in 2019 toegenomen met 4 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de Wet afbreking zwangerschap. In 2019 werden er 32.233 abortussen uitgevoerd. Dat zijn er 1231 meer dan in 2018.
Wat is over tijd zijn?
Je bent overtijd wanneer je niet ongesteld wordt op de dag dat je het zou verwachten. Deze dag wordt je NOD, of Niet Ongesteldheidsdag genoemd. Op de NOD ben je dus 1 dag overtijd, de dag na je NOD ben je 2 dagen overtijd, en zo gaat dit verder.
Wanneer is een abortus mogelijk?
Vanaf 12 weken na het begin van je laatste ongesteldheid. Vanaf 12 weken is alleen een abortus mogelijk door de vrucht met operatie-instrumenten weg te halen. Deze behandeling duurt ongeveer 30 minuten. In Nederlandse klinieken en ziekenhuizen kan abortus tot ongeveer 22 weken.
Wanneer is abortus toegestaan in België?
Ja. Abortus is in België wettelijk toegestaan, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden: De abortus mag uitgevoerd worden tot 12 weken na de bevruchting. Voor de ingreep kan plaatsvinden is er een – door de wet – verplicht gesprek. Tussen dit voorgesprek en de ingreep moet je rekening houden met een verplichte wachttijd van 6 dagen.
Wanneer kan je een abortus laten plegen?
Tot wanneer je abortus kunt laten plegen verschilt per land. In Nederland kan een abortus plaatsvinden tot 24 weken zwangerschap. Dan is het embryo nog niet levensvatbaar buiten de baarmoeder. Meestal houden artsen de grens van 22 weken aan.
Hoe lang mag abortus tot de vrucht overleven?
Abortus tot 24 weken. Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.