Inhoudsopgave
Is de schimmel die roos veroorzaakt ééncellig of meercellig?
Roos wordt veroorzaakt door een micro-organisme, Pityrosporum ovale. Dit is een gist wat op iedere hoofdhuid voorkomt. Gisten lijken veel op schimmels, zijn echter ééncellig, terwijl schimmels meercellig zijn.
Hebben alle bacteriën een celwand?
Bijna alle micro-organismen, zoals bacteriën, archaea en schimmels, maar ook planten, hebben naast een celmembraan ook een celwand om hun cel. Dierlijke cellen, waaronder ook die van de mens, hebben geen celwand. We hebben alleen een celmembraan rondom onze cellen.
Wat is het verschil tussen een Schimmelcel en een plantencel?
Schimmelcellen hebben net als plantencellen een stevige celwand. Maar anders dan planten, hebben schimmelcellen geen bladgroenkorrels. Ze halen hun energie niet uit de zon zoals planten. Veel schimmels halen hun voedsel uit dode planten of dieren.
Waaruit bestaat een Schimmelcel?
Ze bestaan uit cellen met een of soms twee celkernen, mitochondriën en een cytoskelet, maar in tegenstelling tot de dieren, waarvan ze de zustergroep vormen, hebben schimmels vaak celwanden. Tot de schimmels behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen alsook eencellige organismen zoals gisten.
Wat is het verschil tussen een gist en een schimmel?
Gisten zijn eencellige organismen, schimmels zijn meercellig. Beide komen normaal voor in de omgeving (mest, huid, strooisel, melkwinningsapparatuur) en steken vaak de kop op als secundaire infectie (dus na een voorafgaande bacteriële infectie).
Welke bacteriën bevatten geen celwanden?
Sommige bacteriën bevatten geen celwand. Dat kan enkel als ze leven in een osmotisch stabiel milieu, bijvoorbeeld in een dierlijke cel, of een zeer stabiel celmembraan hebben met veel sterolen. Het zijn dan eigenlijk vrijlevende protoplasten. Een voorbeeld hiervan zijn de mycoplasma ‘s. Archaea bevatten verschillende soorten celwanden.
Wat is de stevigheid van de bacteriecelwand?
De stevigheid van de bacteriecelwand wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van mucopeptide, ook wel peptidoglycaan genoemd. Dit mucopeptide bestaat uit lange ketens gevormd door twee aminosuikers N-acetylglucosamine (G) en N-acetylmuraminezuur (M) die elkaar in de keten afwisselen.
Wat is de functie van de celwand?
De celwand bevindt zich aan de buitenzijde van het celmembraan. De functie van de celwand is in de eerste plaats mechanisch: om fysische krachten op te vangen, waaronder ook bescherming tegen indringers.