Inhoudsopgave
Waarom vechten duiven met elkaar?
Duivenparen hebben hun eigen revier of territorium. Dit territorium wordt steeds door de doffer verdedigd en nauwelijks door de duivin. Aan de grenzen ervan wordt gevochten waardoor de grenzen verlegd kunnen worden. Naast nest- en rustplaatsen worden zulke territoria in het hok gevormd door alle zitplaatsen.
Hoe versieren duiven elkaar?
Bij vogels verleiden de mannetjes doorgaans de vrouwtjes, dat doen ze door te baltsen, de ‘hofmaking’ zeg maar. Dat kan op allerlei manier. Door mooie vlieg- of zangkunstjes te laten zien of horen, wordt het vrouwtje verleid. Sommige vogels blijven voor het leven samen, andere vliegen snel weg na de paring.
Hoeveel ziektes dragen duiven?
Duiven (maar ook andere vogels) dragen soms verschillende ziekteverwekkers bij zich, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Mensen kunnen worden besmet als zij véél in aanraking komen met duiven. Door inademing van ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte.
Hoe vinden duiven elkaar?
Het beoogt het vinden van een paar, de paarvorming en de paarbinding. Ongepaarde doffers zoeken hiermee hun vrouwelijke voortplantingspartner. De doffers baltsen alleen, als andere duiven er op reageren. Doffers die al een broedplaats bezitten roepen met hun nestlokgeluid paringswillige duivinnen naderbij.
Hoe parende duiven?
De meeste duiven paren zo’n 2 keer per jaar en brengen jaarlijks dan ook 2 nesten groot. De mannetjesduiven, ook wel doffers genoemd, zoeken meestal de broedplaats uit nadat ze een duivin, de vrouwtjesduif, hebben verleid. Dit doen ze door hun kop op te blazen, hun staart over de grond te slepen en door te baltsen.
Waarom schudden duiven met hun kop?
Om te zorgen dat de ogen zo lang mogelijk stilstaan ten opzichte van de omgeving, houdt de duif bij elke stap de kop nog even op dezelfde plek, terwijl zijn lijf al voortbeweegt. De duif schuift dus eigenlijk zijn lijf onder zijn kop door.