Waar staat de Wet oneerlijke handelspraktijken?
In Nederland zijn de regels opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. De Wet oneerlijke handelspraktijken beschrijft namelijk gedetailleerd welke verkooppraktijken misleidend en agressief zijn en daarom verboden.
Wie reageert tegen oneerlijke handel?
Een overeenkomst tot stand gekomen door oneerlijke handelspraktijken is onrechtmatig en kan na indiening van een klacht door een consument leiden tot oplegging van een boete aan de handelaar door de Consumentenautoriteit, met een maximum van EUR 450.000 per overtreding.
Wat doet Fairtrade tegen oneerlijke handel?
Kopers die producten afnemen bij Fairtrade boerencoöperaties zijn verplicht een minimumprijs te betalen. Deze minimumprijs moet de boeren in staat stellen de kosten voor duurzame productie te dekken. Deze handelsvoorwaarde is er om de boeren te beschermen wanneer de wereldmarktprijs daalt.
Wat is de richtlijn oneerlijke handelspraktijken?
In Nederland is deze richtlijn uitgewerkt in de Wet oneerlijke handelspraktijken, die een wijziging van met name boek 6 van het Burgerlijk Wetboek inhoudt. Een overeenkomst tot stand gekomen door oneerlijke handelspraktijken is onrechtmatig en kan na indiening van een klacht door een consument leiden tot oplegging van een boete aan de handelaar
Wat is de Wet oneerlijke handelspraktijken?
De Wet oneerlijke handelspraktijken verbiedt agressieve en misleidende verkoopacties. Ook misbruik van de machtspositie door grote klanten is strafbaar. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) treedt hard op tegen agressieve en misleidende verkoop.
Wat is eerlijke handel?
Eerlijke handel wil zeggen dat er open, eerlijke afspraken worden gemaakt tussen koper en verkoper. Zo krijgt een boer een kostendekkende prijs en toegang tot de Nederlandse markt voor zijn producten. Als een product voldoet aan de criteria van eerlijke handel is er geen slavernij of kinderarbeid aan te pas gekomen.