Waar gebruik je tarwe voor?

Waar gebruik je tarwe voor?

Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe.

Wat kun je van tarwe maken?

Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge.

Waar is tarwe gedomesticeerd?

Tarwe is een van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië. Gewone tarwe of broodtarwe is door hybridisatie en ploïdie- of genoommutaties ontstaan uit verschillende voorouders.

Wat is het geslacht Tarwe?

Tarwe (Triticum) is een geslacht met de voornaamste granen waar de mensheid zich mee voedt, naast rijst en maïs. Het staat met maïs op een gedeelde eerste plaats. In Nederland werd in 2005 116.000 ha wintertarwe en ruim 20.600 ha zomertarwe geteeld. Tarwe is een zelfbestuiver.

Wanneer wordt tarwe gezaaid in Frankrijk?

Voor brood wordt tarwe uit met name Frankrijk geïmporteerd, omdat de Nederlandse tarwe door minder zon minder eiwit bevat. Nederlandse tarwe wordt wel bijgemengd voor het bakken van brood. Wintertarwe wordt gezaaid van oktober tot december en geoogst in juli/augustus. Zomertarwe wordt gezaaid in maart/april en geoogst in augustus.

Wat is de totale opbrengst van tarwe?

Op in totaal 220 miljoen hectare wordt het gewas verbouwd, verspreid over de continenten. Dit is ruim 5 keer de totale oppervlakte van Nederland. En hoewel Nederland zeer hoog scoort als we kijken naar de opbrengst per hectare, staan we niet in de top 10 lijst van landen naar productie van tarwe.