Wat betekent de Bersiap?

Wat betekent de Bersiap?

De periode van geweld tussen oktober 1945 en medio 1946 wordt aan Nederlandse kant de bersiap-periode genoemd. Bersiap, ‘wees paraat’, was een kreet uit de vooroorlogse padvinderij, die Indonesische jongeren gebruikten om elkaar te waarschuwen voor de vijand of om tot actie over te gaan.

Hoe werd Nederlands Indie bevrijd?

Generaal MacArthur was van plan geweest met de geallieerde troepen Java in 1944-1945 te bevrijden maar kreeg orders van zijn superieuren en president Roosevelt daarvan af te zien. De Japanse bezetting eindigde derhalve met de capitulatie van Japan; twee dagen later riep Soekarno de Indonesische onafhankelijkheid uit.

Hoe begon de Bersiap?

Japan had weliswaar gecapituleerd, maar omdat er in de daarop volgende weken nog geen geallieerde troepenmacht in zicht was, ontstond er een machtsvacuüm. Dat werd eerst opgevuld door nationale comités en vervolgens vooral door groepen revolutionaire jongeren. Het was het begin van de Bersiap.

Hoe begon de oorlog in Nederlands Indie?

In januari 1942 valt het Japanse leger het eiland Tarakan voor de kust van Borneo, het huidige Kalimantan, binnen. De eerste gevechten op zee vinden al snel hierna plaats. Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) capituleert op 9 maart 1942.

Wat gebeurde er in de bersiap periode?

De bersiap-periode en koloniale oorlog (1945 -1950) Indonesische strijdgroepen proberen ondertussen de leiding van de Japanners over te nemen – desnoods met geweld. Deze bloedige Bersiap-periode duurt tot het voorjaar van 1946.

Hoeveel doden tijdens bersiap?

Bij het geweld tegen Nederlanders, Ambonezen en anderen gepleegd door Indonesische nationalisten tijdens de zogeheten ‘Bersiap’ in 1945 en 1946, zijn zesduizend mensen omgekomen.

Wie heeft Indonesië bevrijd?

Op 15 augustus 1945 capituleert Japan. 2 dagen later roepen Sukarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Zij zijn de 2 belangrijkste leiders van de nationalistische beweging.

Hoe lang duurde de bersiap?

“De Bersiap was een uiterst gewelddadige periode in de Nederlandse en Indonesische geschiedenis, die het hevigst was tussen ongeveer oktober 1945 en begin 1946. De periode duurde volgens historicus Willem H. Fredrick van augustus 1945 tot november 1947.

Wat gebeurde er tijdens de bersiap periode?

Tijdens de Bersiap werd door Indonesische nationalisten gepoogd af te rekenen met alles dat niet-inlands was, maar ook met de, met de Europeanen samenwerkende, Indonesische adel. De nationalisten wilden met hun acties duidelijk maken dat de tijd van koloniale overheersing voorbij was.