Waarom inverzekeringstelling?

Waarom inverzekeringstelling?

Als je aangehouden (gearresteerd) bent heeft de politie maximaal 9 uur de tijd om jou te verhoren. Als de politie meer tijd nodig heeft om het politieonderzoek af te ronden, kan je in verzekering worden gesteld. Dit betekent dat je dan maximaal 3 dagen moet blijven.

Wat is het doel van bewaring?

De officier van justitie kan wanneer er een serieuze verdenking is dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit waarop in de wet een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat of voor de misdrijven genoemd in artikel 67 wetboek van strafvordering voorlopige hechtenis(bewaring) vorderen bij de …

Hoe lang duurt de periode van verhoor en inverzekeringstelling maximaal?

Na de eerste 9 uur kan het zijn dat de verdachte langer op het politiebureau moet blijven in belang van het onderzoek. De inverzekeringstelling duurt maximaal 3 dagen, maar kan in geval van ‘dringende noodzakelijkheid’ 1 keer met 3 dagen worden verlengd.

Wat is een voorlopige hechtenis?

Bij voorlopige hechtenis zit u als verdachte vast in een cel. In die periode wacht u op een uitspraak van de rechter in uw strafzaak. De voorlopige hechtenis is het tweede deel van het voorarrest en volgt na de inverzekeringstelling bij de politie.

Wat zijn de voorwaarden voor een inverzekeringstelling?

Besluit de hulpofficier dat u inderdaad langer moet blijven dan zal hij een bevel tot inverzekeringstelling geven. Met dit bevel kan de politie u in totaal nog driemaal 24 uur op het politiebureau vasthouden (inclusief de nachtelijke uren). U krijgt een kopie van dit bevel tot inverzekeringstelling.

Hoe weet je of voorlopige hechtenis is toegestaan?

Voorlopige hechtenis is alleen toegelaten wanneer er een ernstige verdenking bestaat van betrokkenheid bij het strafbare feit. Hoeveel bewijs er precies moet zijn voor die ernstige verdenking, wordt niet nader uitgelegd in de wet of de jurisprudentie.