Waarom zijn hoge glucosewaarden in het bloed ongezond voor het lichaam?

Waarom zijn hoge glucosewaarden in het bloed ongezond voor het lichaam?

Te veel suiker in je bloed beschadigt je bloedvaten. Als je al lang aan diabetes lijdt en niet goed behandeld wordt, kan het verhoogde suikergehalte in je bloed alle kleine bloedvaatjes in je lichaam aantasten. Dat kan gevolgen hebben voor je hart- en vaatstelsel, ogen, nieren, zenuwstelsel en voeten.

Wat zijn de gevolgen van hoge bloedsuiker?

Bij een erg hoge bloedsuiker kunt u deze dingen merken:

  • U wordt steeds zwakker.
  • U bent suf of raakt in coma.
  • U ademt moeilijk: u ademt snel en/of diep.
  • U plast niet of heel weinig en u heeft dorst (dit komt door uitdroging).
  • U moet overgeven.

Wat is het glucosegehalte van het bloed?

Het glucosegehalte van het bloed is hetzelfde als de bloedsuikerspiegel. Beide is het een maat van de hoeveelheid glucose in het bloed. Bij gezonde personen ligt de normale, nuchtere waarde, van de bloedsuikerspiegel tussen de 4 en de 8 mmol glucose per liter.

Hoe groot is de bloedglucose bij diabetes?

Heb je diabetes, dan is een bloedglucose (bloedsuikerwaarde) tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk. Je beperkt zo bijvoorbeeld problemen (complicaties) met ogen en nieren.

Is glucose geschikt voor opslag in het lichaam?

Glucose is niet geschikt voor opslag in het lichaam omdat het, in monomere vorm, de osmotische waarde van de cel sterker verhoogt dan in de polymere vorm van glycogeen. Bij een tekort aan glucose in het lichaam kan glucose aangemaakt worden via gluconeogenese. De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Wat zijn de verbindingen van glucose voor het menselijk lichaam?

De meest courante verbindingen van glucose voor het menselijk lichaam zijn lineaire ketens van α-D-glucose die een C 1-4 -binding aangaan met elkaar. Maltose is daarvan het simpelste voorbeeld. Als er bijvoorbeeld amylopectine gevormd wordt, kan ook een C 1-6 -binding (van α-D-glucose) aangegaan worden.