Inhoudsopgave
Hoe serre voorbereiden?
Wanneer de grond de juiste zuurtegraad heeft, maak je de bovenste laag goed los en luchtig met een biovork of woeler. Werk ook wat organische meststoffen of gedroogde mest door deze laag grond. Geef je plantjes in de serre regelmatig water. Op warme dagen het best ’s morgens en ’s avonds, wanneer de zon niet zo fel is.
Hoe richt je een serre in?
Het belangrijkste waar je op moet letten bij de inrichting van je serre is dat je het zonlicht dat door al het glas binnenvalt goed tot zijn recht laat komen. Houd vast aan de slogan ‘less is more’. Wanneer je je serre vol zet met meubels, planten en lampen, zorg je ervoor dat je serre optisch kleiner lijkt.
Bij het klaarmaken van je serre hoort ook de grondvoorbereiding. Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen.
Welke folie voor kas?
De folie die voor de kassen wordt gebruikt is EVA of gewapend PE (nylon versterkt Polyethyleen).
Wat kun je kweken in een serre?
Wat zijn typische groenten voor de serre? Typische groenten voor in de serre zijn groenten die van oorsprong groeien in mediterrane of tropische oorden. Bijvoorbeeld tomaten, komkommers, aubergines, paprika’s en pepers zijn exotische groenten. Op een warm plekje laten zij zich van hun beste kant zien.
Wat is serre effect?
Door de stralingswarmte van de zon kan de temperatuur snel oplopen, waardoor de serre een aangenaam vertrek wordt. Om dit effect optimaal te benutten worden serres vaak aan de zuidzijde van een huis gebouwd. Een serre wordt ook wel wintertuin genoemd, vooral als deze voor de winteropslag van kuipplanten wordt gebruikt.
Welke meststoffen voor serre?
Gebruik organische meststoffen. Niet overdrijven met compostgebruik in de serre: een dosis van 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm) Gebruik geen verse stalmest maar goed verteerde of gecomposteerde stalmest.