Inhoudsopgave
Wat is geboortekanaal?
De bevalling is de geboorte bij de mens waarbij aan het eind van de zwangerschap de foetus vanuit de baarmoeder van de zwangere vrouw door het geboortekanaal of keizersnede naar buiten komt als baby.
Wat is Uitdrijvingsfase?
Dit is de periode waarin het kind uit de baarmoeder wordt gedreven door de uitdrijvingsweeën en door het meepersen van de moeder, en via het geboortekanaal, de vagina, de weg naar de buitenwereld aflegt.
Kan je bevallen zonder weeën?
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
Wat als je geen ontsluiting krijgt?
Het is belangrijk om actie te ondernemen, want een niet-vorderende ontsluiting brengt een aantal risico’s met zich mee. Zo loop je de kans om uitgeput te raken waardoor je later geen kracht meer hebt om goed mee te persen. Ook neemt het risico op een infectie toe vanwege langdurig gebroken vliezen.
Waar zit het geboortekanaal?
Om het geboortekanaal in te kunnen, ligt je kindje daarom idealiter opzij met zijn kin op zijn borst. Om verder te kunnen, draait zijn hoofdje met het achterhoofd eerst onder het schaambeen door, en draait daarna een kwartslag met zijn achterhoofd richting jouw buik, om door de bekkenuitgang te kunnen.
Hoe snel naar ziekenhuis als water breekt?
Behandeling. Er wordt meestal maximaal 72 uur na het breken van de vliezen gewacht of er vanzelf weeën op gang komen. Gebeurt dat niet, dan wordt de bevalling ingeleid in het ziekenhuis. Tot die tijd wachten we meestal af, omdat de bevalling over het algemeen beter verloopt wanneer deze vanzelf begint.
Hoe voelt het als je water breekt?
Het doet geen pijn wanneer je vliezen gebroken worden, maar deze procedure kan wel wat onaangenaam aanvoelen. Je zal wat getrek voelen, gevolgd door het warme vruchtwater dat je lichaam verlaat.
Wat is Postplacentaire tijdperk?
Vierde tijdperk (postplacentaire tijdperk) Als er geen bijzonderheden zijn, kan je kindje weer bij jou of je partner op de blote buik. Verder houden wij bij jou het bloedverlies in de gaten en kijken wij of het nodig is om te hechten.
Waarom krijg ik geen weeën?
Vaak zijn omstandigheden als stress, niet veilig voelen, onvoldoende gesteund voelen een belangrijke oorzaak van het niet vorderen van de ontsluiting. Denk maar eens aan de natuur. Als een wilde kat gaat bevallen zoekt ze een plekje waar ze zich veilig voelt.
Wat moet je doen als je water breekt?
Als het zeker is dat de vliezen gebroken zijn, dan wordt het wachten tot de weeën komen. Over het algemeen mag je 24 uur thuis afwachten of je spontaan weeën krijgt. Daarna moet je naar het ziekenhuis omdat het risico van het ontstaan van een infectie bij de baby groter wordt naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
Hoe weet je of je vliezen gaan breken?
De vliezen breken meestal ’s nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest. Soms is het zoveel vocht dat je het meteen zeker weet dat de vliezen zijn gebroken. Maar soms is het lastig om te weten of het vocht dat je verliest afscheiding, urine of vruchtwater is.
Kun je niet merken dat je vliezen breken?
Het is soms moeilijk om te constateren dat je vliezen gebroken zijn. Veel zwangeren denken dat als de vliezen breken dat gepaard gaat met een hele plons vruchtwater ineens. Maar als het hoofdje diep is ingedaald verlies je meestal druppels vruchtwater en niet een hele plons in 1 keer.
Hoe lang duurt Postplacentair tijdperk?
Het postplacentaire tijdperk Het is onder andere afhankelijk van of het je eerste kind of een volgend kind is, maar ook vanaf welk moment je gaat tellen. Tel je vanaf het eerste krampje of vanaf het moment dat je vliezen gebroken zijn (terwijl je nog geen weeën hebt), dan kan het heel lang duren.