Wat wordt er onderzocht met een uitstrijkje?
Een uitstrijkje (PAP-test) is een screeningsonderzoek om afwijkende cellen en infecties met het humaan papillomavirus (HPV) op te sporen die op lange termijn tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.
Wat betekent uitslag uitstrijkje?
Uitslag uitstrijkje. Er is geen HPV humaan papillomavirus gevonden. Dit betekent dat u geen verhoogde kans heeft op baarmoederhalskanker en geen verder onderzoek nodig heeft. De uitslag geeft geen volledige zekerheid, maar met deze uitslag is de kans dat u bij de volgende ronde baarmoederhalskanker heeft erg klein.
Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?
Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker, daarvan overlijden ongeveer 200 vrouwen. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.
Wat veroorzaakt baarmoederhalskanker?
Baarmoederhalskanker wordt bijna altijd veroorzaakt door het zogenaamde HPV-virus. Er bestaan meer dan 100 types HPV, waarvan de meeste onschadelijk zijn. De meeste volwassenen hebben door seksueel contact ooit wel een HPV-infectie gehad, die meestal vanzelf geneest. Een HPV-infectie die niet weggaat, kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken.
Is baarmoederhalskanker vroeg ontdekt?
Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen. Door te behandelen kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.
Wat is de baarmoederhals in de vagina?
De baarmoederhals bevindt zich ongeveer 8 à 15 cm in de vagina en ziet eruit als een kleine donut met een gat in het midden. De positie en textuur van de baarmoederhals veranderen tijdens de menstruatiecyclus. De binnenkant van de baarmoederhals bevat een aantal klieren die vaginaal slijm afscheiden.