Wat is een vlampunt van een stof?

Wat is een vlampunt van een stof?

Definitie vlampunt Het vlampunt van een chemische stof is de laagste temperatuur waarbij de stof nog genoeg damp afgeeft om tot ontbranding te kunnen komen wanneer hij in contact komt met een ontstekingsbron. Het vlampunt moet niet worden verward met de zelfontbrandingstemperatuur.

Wat is heel brandbaar?

Ontvlambare stoffen branden zeer gemakkelijk. Deze stoffen kunnen gemakkelijk door vonk of open vuur worden ontstoken. Voorbeelden zijn wasbenzine, thinner en ethanol. Voor vloeistoffen en gassen zijn het vlampunt en de gebruikstemperatuur bepalend.

Welk stof is brandbaar?

Organische stoffen zijn brandbaar, zoals hout, bloem, suiker, graan en sojabonen. Ook medicijnen en pesticiden, rubber, textiel en bepaalde soorten plastics vormen deeltjes die brandbaar zijn. Dit geldt zelfs voor materialen zoals aluminium en ijzer, die in grote stukken niet brandbaar zijn, maar wel in stofvorm.

Wat is het vlampunt van een chemische stof?

Het vlampunt van een chemische stof is de laagste temperatuur waarbij de stof nog genoeg damp afgeeft om tot ontbranding te kunnen komen wanneer hij in contact komt met een ontstekingsbron. Het vlampunt moet niet worden verward met de zelfontbrandingstemperatuur. Dat is de temperatuur waarbij een damp/lucht-mengsel spontaan tot ontbranding komt.

Wat is een Ontvlambare stof?

Voor (licht) ontvlambare stoffen wordt het symbool gebruikt van een vlammetje (letter F of F+). De R-(gevaars)zinnen op het etiket geven meer informatie over het gevaar. Ontvlambare stoffen zijn te herkennen aan de zinnen R10, R11, R12, R17, en R30. Het risico kan worden beoordeeld met de ATEX-module van de Stoffenmanager.

Wat zijn de verschillen tussen vaste stoffen en vloeistoffen?

Vaste stoffen, vloeibare stoffen en gassen verschillen van elkaar, daar hun atomen of moleculen verschillend geschikt zijn qua dichtheid. In vaste stoffen zijn moleculen (atomen) stevig aan elkaar gebonden, de stof is vast In vloeistoffen zijn de bindingen tussen atomen of moleculen losser, zodat ze makkelijker kunnen bewegen

Wat zijn vaste stoffen?

In vaste stoffen zijn moleculen (atomen) stevig aan elkaar gebonden, de stof is vast. In vloeistoffen zijn de bindingen tussen atomen of moleculen losser, zodat ze makkelijker kunnen bewegen. In gassen zijn de bindingen zeer zwak en kunnen de atomen of moleculen in alle richtingen bewegen.