Inhoudsopgave
Waar richt de geestelijke gezondheidszorg zich op?
De geestelijke gezondheidszorg (ggz, waar verslavingszorg onder valt) is een sector gericht op het herstel of stabiliseren van mensen met psychische aandoeningen, waarbij zorg wordt geboden waar dat noodzakelijk is, maar niet meer dan nodig is (zie ook Visie op zorg).
Waarom een warme overdracht?
Met de ‘warme overdracht’ bedoelen we de maatregelen die we nemen om ervoor te zorgen dat de overgang van het ziekenhuis naar thuis soepel verloopt. Zodat bijvoorbeeld de thuiszorg aansluit op de zorg die u in het ziekenhuis hebt gehad.
Wie mag verwijzen naar de ggz?
De huisarts kan doorverwijzen voor hulp bij psychische problemen naar een zorgaanbieder binnen de basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ. Dit is afhankelijk van de mate van de problemen. Een behandeling van lichte tot matige psychische problemen gebeurt in de basis GGZ.
Hoe wordt de GGZ bekostigd?
Een GGZ-behandeling wordt grotendeels betaald door uw zorgverzekeraar (vanuit de Zorgverzekeringswet(Zvw)) of door het zorgkantoor (vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ)). De zorgverzekeraar zal hiervoor een verplicht of vrijwillige (verhoogd) eigen risico bij u in rekening brengen.
Wie mag er verwijzen?
Verwijzing van arts is nodig Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
Kan een GZ psycholoog doorverwijzen?
Verwijzing door gz-psychologen en psychologisch specialisten Regiebehandelaren mogen doorverwijzen van de generalistische basis GGZ (GBGGZ) naar de specialistische GGZ (SGGZ) en vice versa. Ook bij verwijzing van SGGZ naar een andere (instelling voor) SGGZ, of van GBGGZ naar GBGGZ, spreken we van een doorverwijzing.