Inhoudsopgave
Hoeveel agressie in de zorg?
De cijfers liegen er niet om: uit onderzoek van het CBS bleek eind januari 2019 dat 52% van de mensen met een zorg-of welzijnsberoep vorig jaar één of meerdere keren te maken kreeg met ongewenst gedrag, zoals seksuele intimidatie of (verbale) agressie.
Wat is agressie in de zorg?
Schelden, bedreigen en soms zelfs fysiek geweld: het komt in de zorg helaas steeds vaker voor. Inmiddels ervaart een groot deel van de zorgverleners agressie op de werkvloer. Soms is dat door eigen collega’s, maar steeds vaker door patiënten, hun naasten en bezoekers.
Hoe om te gaan met agressie in de zorg?
Omgaan met agressie in de zorg: 10+1 tips
- Tip 0: Bepaal NU uw eigen grenzen.
- Tip 1: Wees u bewust van uw eigen gedrag.
- Tip 2: Beweeg!
- Tip 3: Achterhaal wat de reden is voor de agressie.
- Tip 4: Benoem het gedrag van de ander.
- Tip 5: Geef duidelijk aan wat u wilt.
- Tip 6: Let op de reactie van de ander.
Waardoor ontstaat er vaak agressie in de zorg?
Agressie kan verschillende oorzaken hebben. Frustratie bijvoorbeeld, wanneer iemand zijn zieke moeder niet mag bezoeken vanwege corona. Iemand vindt dat hij recht heeft op bepaalde zorg. Of iemand is verward of heeft een stoornis en verliest daardoor de controle.
Maar liefst één op de drie werknemers in Nederland krijgt te maken met agressie op de werkplek. Zestien procent wordt gepest en tien procent heeft last van seksuele intimidatie. In de zorg en maatschappelijke dienstverlening krijgt zelfs de helft van het personeel te maken met agressief gedrag.
Hoeveel procent fysieke agressie zorg?
Agressie-incidenten in de gehandicaptenzorg nemen toe 70 procent van hen heeft last van fysieke agressie zoals slaan, bijten, schoppen en knijpen, en 80 procent heeft te maken met verbale agressie als schelden en dreigen. Eén op de vier medewerkers heeft last van agressie door familie of bekenden van cliënten.
Hoeveel Nederlanders krijgen jaarlijks te maken met agressie of geweld op het werk?
1,6 miljoen werknemers jaarlijks slachtoffer van agressie op het werk.
Hoe vaak komt ongewenst gedrag voor?
In 2007 gaf 24% van de werknemers aan dat ze last hadden gehad van ongewenst gedrag door klanten, patiënten of andere derden. In 2017 lag dat percentage nog steeds op 24%. Het aantal werknemers dat te maken heeft gehad met ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevenden, is met slechts één procent gedaald.
Wat moet je doen bij agressie in de zorg?
Omgaan met agressie in de zorg TIPS
- Tip 1 Bepaal je grenzen.
- Tip 2 Hoe vervelend het misschien ook klinkt, maar jij hebt zelf ook een aandeel in de agressie.
- Tip 3 Probeer de reden van de agressie te ontdekken.
- Tip 4 Benoem wat de ander doet.
- Tip 5 Wees duidelijk over wat je wel wilt.
Welke wetten hebben te maken met agressie en intimidatie?
Agressie en geweld zijn in de Arbowet opgenomen bij ‘psychosociale arbeidsbelasting’. Werkgevers zijn op grond van deze wet verplicht om een beleid te voeren dat erop gericht is om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken.