Inhoudsopgave
Wat staat er in het zorgplan?
Wat staat er in het zorgplan? In het zorgplan leg je de voorkeuren, vragen, behoeften of doelen van de cliënt vast. Hierbij heb je als zorgverlener niet alleen aandacht voor de persoonlijke verzorging maar kijk je naar alle aspecten die belangrijk zijn voor kwaliteit van leven van een cliënt.
Waar heb je recht op in een zorginstelling?
Met een Wlz-indicatie heb je recht op specifieke zorgvormen, zoals: Verblijf in een zorginstelling, of waar mogelijk intensieve zorg thuis. Begeleiding, verpleging en verzorging. Medische zorg en (paramedische) behandeling in verband met de ziekte, beperking of stoornis.
Wie mag een zorgplan opstellen?
U stelt samen met uw zorgaanbieder of zorgverlener een zorgplan op. Als het gaat om zorg voor iemand die wilsonbekwaam is, dan doet de wettelijke vertegenwoordiger dit. De zorgaanbieder kan een thuiszorgorganisatie zijn, een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
Wat wordt vergoed in een verpleeghuis?
Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis terechtkomt, moet een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage, hangt onder meer af van uw inkomen. Als u niet langer zelfstandig kunt wonen en naar een verpleeghuis gaat, moet u daarvoor betalen. Dit kan oplopen tot maximaal 2506 euro per maand (2022).
Wie is er verantwoordelijk voor het zorgplan?
Het begrip ‘zorgplan’ omvat alle aspecten van zorg verleend door een instelling, inclusief persoonlijke wensen van de patiënt. Voor het opstellen van dit plan en het bespreken met de patiënt of diens vertegen woordiger bij een verblijf langer dan drie maanden is de instelling verantwoordelijk.
Is het opstellen van een zorgplan verplicht?
Sinds 1 januari 2008 is het wettelijk verplicht om met elke cliënt een zorgplanbespreking te houden. De verzorgings- en verpleeghuizen en de thuiszorg moeten verplicht een zorgplan opstellen in overleg met de cliënten.