Inhoudsopgave
Hoe snijden als een chef?
Wie ook maar een beetje verslingerd is aan koken weet dat echte chefs speciale snijtechnieken hebben, waardoor ze razendsnel en altijd even grote blokjes of reepjes snijden. De klauw- of brugtechniek, julienne of brunoise, het zijn allemaal technieken om de perfecte ui, wortel of prei te snijden.
Hoe snij je veilig?
Je plaatst de punt van het mes op de snijplank, voor het snijwaar. De achterzijde van het mes til je omhoog, waarna je het te snijden product onder het mes schuift. Zet de snede op het product en houd de knokkels van je begeleidende hand tegen het lemmet aan.
Hoe kan ik leer snijden?
Leer snijden Gebruik een vlijmscherp mes. Een scherp mes geeft een mooie, strakke snijlijn. Een scherp mes is ook het veiligste in het gebruik, omdat je zonder veel kracht door het leer heen snijdt. Juist met een bot messen gebeuren de ongelukken, omdat je veel kracht zet en daardoor makkelijker uitschiet.
Hoe koksmes vasthouden?
Koksmes vasthouden Een goede manier is om je mes zo dicht mogelijk bij het lemmet vast te houden, net als bij een hamer of een racket. Plaats je duim op de zijkant van het lemmet en je wijsvinger eventueel aan de andere kant. Als je deze manier gebruikt, hou je veel controle over het mes.
Wat kun je snijden met een koksmes?
Een koksmes is een alleskunner; het kan gebruikt worden voor het snijden van vlees, vis en groente, maar ook voor het fijnsnijden van bijvoorbeeld kruiden of het pellen van knoflook.
Hoe kun je een koksmes goed en veilig gebruiken?
Zet de snede op het product en houd de knokkels van je begeleidende hand tegen het lemmet aan. Nu maakt je wiegende bewegingen, waarbij de punt van het mes de snijplank blijft raken. De snelheid waarmee je je begeleidende hand naar achteren verplaatst, bepaalt hoe snel je snijdt en hoe dik de plakken worden.
Hoe snel groenten snijden?
Verplaats je ‘klauwhand’ steeds een klein beetje naar achter als je mes de plank raakt, zo geef je aan het mes aan waar het de volgende keer moet snijden. Als het stukje groente op de duur te smal wordt om vast te houden, kantel je het naar beneden, zodat het met de platte afgesneden kant vlak op de plank komt liggen.
Wat doe je met een Santokumes?
Een santokumes is een keukenmes wat oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. De naam van het keukenmes staat voor ‘drie deugden’, wat er op duidt dat het mes gebruikt kan worden voor het snijden, hakken en trancheren van vis, vlees en groente. Je kan een santokumes dan ook wel omschrijven als ‘alleskunner’.
Hoe lang gaat een koksmes mee?
Een goed mes heb je al vanaf 50 euro. Niet niks, maar als je hem goed onderhoudt, gaat hij een leven lang mee. Reken maar eens uit hoeveel je in je leven uitgeeft aan goedkope (wegwerp)mesjes.