Inhoudsopgave
Waar komt de koto vandaan?
Prachtige hoofddoeken, volumineuze rokken en wijduitstaande jasjes: de ‘koto’. Door de een gezien als een typisch Surinaamse kledingstijl om trots op te zijn.
Hoe draag je een koto?
Bij feestelijke gelegenheden wordt die opgevuld met een rol die de koto wijd uit laat staan en de heupen meer accentueert. Verder bestaat de dracht uit een ruimvallend, wit katoenen hemd, de. Dat is vaak versierd met borduurwerk of kant en eroverheen wordt een jak gedragen, jaki.
Wat draag je op Keti Koti?
Tijdens de viering van Keti Koti dragen veel vrouwen speciale kleding en hoofddoek: de kotomisi en de angisa. Het is belangrijk voor ze: het drukt uit wie ze zijn en hun geschiedenis. Kotomisi betekent letterlijk: vrouw (misi) die een rok (koto) draagt en het is een ingewikkelde klederdracht.
Waaruit bestaat de koto?
De koto is een van oorsprong Surinaamse ensemble, bestaande uit verschillende elementen, zoals een yaki (bloes) en koto (ook wel rok), die samen met een angisa (hoofddoek) wordt gedragen.
Wat droegen slaven vroeger?
Een koto is het traditionele kostuum dat Surinaamse vrouwen in slavernij dragen. De koto bestaat uit een of meer lagen van wijduitstaande rokken tot over de knieën. Het bovenste gedeelte is een blouse, waarover een jakje wordt gedragen. De rug wordt opgevuld met een soort kussen, zodat het jakje ook wijduit staat.
Wat is een Kamisa?
traditioneel kledingstuk. traditioneel kledingstuk van marrons in Suriname, dat door mannen gedragen wordt en bestaat uit een langwerpige lap die tussen de benen door voor en achter over een koord heen hangt.
Hoe spreek je Keti Koti uit?
Ketikoti [ˈkɪti ˈkɔti] (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti Koti) is een jaarlijks terugkerende van oorsprong Surinaamse feestdag op 1 juli ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. Ook in Nederland wordt Ketikoti gevierd.
Wat gebeurt er tijdens Keti Koti?
Tijdens Ketikoti wordt de afschaffing van de slavernij in Nederland herdacht. Het bevrijdingsfeest wordt ieder jaar op 1 juli gehouden. Op die dag in 1863 werd namelijk de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft.
Hoe is mode ontstaan in Suriname?
De koto (rok en blouse) en de angisa (hoofddoek) behoren tot de klederdracht die in Suriname is ontstaan tijdens de slavernijperiode. In de loop der tijd ontwikkelden zich verschillende kotostijlen, aangepast aan verschillende gelegenheden. Onder de koto worden twee onderrokken gedragen.