Hoe breng je Uitzuigkatheter in?

Hoe breng je Uitzuigkatheter in?

De uitzuigkatheter wordt zover ingebracht als de gemeten lengte tussen het neusgat en de ooringang. Het inbrengen wordt vergemakkelijkt door de katheter iets naar beneden te richten en de cliënt te vragen langzaam en diep door de mond adem te halen.

Hoe diep uitzuigen?

Bij het uitzuigen van een canule mag de omvang van de katheter niet meer bedragen dan 2/3 van de diameter van de (binnen) canule1. Het uitzuigen van de trachea kan voor of nadat de binnencanule verwisseld/schoongemaakt is. Zuig nooit uit via de buitencanule.

Waarom mag je niet langer dan 10 seconden uitzuigen en niet meer dan 3 maal per keer?

Uitzuigen via de mond geeft een verhoogde kans op braken en aspiratie. Druppel (inoverleg met de arts) vóór het uitzuigen 1 a 2 ml NaCl 0,9% in de keel wanneer het slijm erg taai is. Doe dit via een niet-zuigende uitzuigkatheter, of via verneveling. Zuig per keer niet langer dan 10-15 seconden.

Hoe vaak mag je uitzuigen?

Zuig per keer niet langer dan 10-15 seconden. Niet meer dan 3 keer achter elkaar de handeling herhalen. Spoel de uitzuigkatheter tussentijds met steriel water (na 8 uur vervangen) of met water uit een flink stromende kraan. Let tijdens het uitzuigen op de reacties van de cliënt, het hartritme, onrust en benauwdheid.

Wat zijn de specifieke aandachtspunten bij het uitzuigen van een trachea?

Zuig niet uit vlak voor of na het eten of drinken. Zuig bij voorkeur uit met twee personen. Met de hand die de uitzuigkatheter vasthoudt, mag niets anders worden gedaan. Zuig uit via de binnencanule.

Hoe moet je een Tracheacanule verzorgen?

Verzorg de canule minimaal 4 keer per dag. Als u last heeft van taai slijm dan kunt u de canule vaker verzorgen. Wij adviseren u maximaal 6 keer per dag te druppelen met Nacl 0,9%. Vermijd bezigheden waarbij u in aanraking komt met grote hoeveelheden stof, extreme hitte of kou en prikkelende gassen of dampen.