Inhoudsopgave
Wat is achtergrondverhaal?
Een achtergrondverhaal is een verhaal waarin een journalist de achtergronden van het nieuws bespreekt. De vraag in een achtergrondverhaal is niet ‘wat is er gebeurd? ‘, maar ‘hoe is het gebeurd?
Hoe omschrijf je je achtergrond?
Beschrijf hoe de favoriete maaltijd van het personage smaakt….1 Deel 1 van 3: De achtergrond omschrijven
- Waar is het verhaal?
- Wanneer speelt het verhaal zich af?
- Wat voor weer of klimaat heerst er?
- Wat zijn de sociale of gemeenschapsomstandigheden?
- Wat voor landschap is er?
- Welke speciale details maken het levendig?
Hoe schrijf je een goede lead?
De lead is de vaak schuin- of vetgedrukte samenvattende inleiding in het begin van een tijdschrift- of krantenartikel. In de inleiding worden de belangrijkste journalistieke W-vragen beantwoord: ‘Wie’, ‘Wat’, ‘Waar’, ‘Waarom’, ‘Wanneer’ (en vaak ook ‘Hoe’).
Wat is de opbouw van een achtergrondartikel?
Achtergrondartikel zonder notendop Het is goed om achtergrondartikelen te beginnen met een anekdote waarmee je de lezer nieuwsgierig maakt en emotie oproept. Maar daarna moet je ter zake komen met de zogenoemde nut graph (of notendop-alinea).
Wat is een achtergrond van een persoon?
Iemands achtergrond is de traditie of cultuur waaruit iemand afkomstig is (“Een wetenschappelijke achtergrond hebben”).
Achtergrondverhaal – goed gedocumenteerd artikel, waarin een overzicht en een analyse van een bepaalde zaak wordt gegeven.
Wat staat er in een achtergrondartikel?
Dit zijn vaak artikelen die kort beschrijven wat er gebeurd is. Maar je hebt ook artikelen die, vaak een of twee dagen later, veel meer informatie over het onderwerp of de gebeurtenis geven. Wanneer je goed op de hoogte bent kun je pas echt goed een mening vormen.
Hoe maak ik een opzet?
Hoe maak je een opzet van een artikel?
- Wie zijn je lezers?
- Wat is je onderwerp.
- Wat is de kernvraag van je artikel.
- Welke research moet je doen/welke artikelen ga je lezen.
- Wie ga je interviewen?
- Welke vorm krijgt je verhaal.
Wat is een opzetje maken?
In de betekenis ‘het op touw zetten, organiseren van iets’ en ‘de wijze van organiseren’ wordt opzet in Nederland als de-woord en in België als het-woord gebruikt. Ook in de betekenis ‘bedoeling, voornemen, intentie’ wordt opzet in Nederland hoofdzakelijk met de en in België met het gecombineerd.
Is het de opzet of het opzet?
opzet: de / het opzet Zowel de opzet als het opzet is correct. In België wordt meestal het opzet gebruikt, in Nederland de opzet. Dat geldt zowel voor de betekenis ‘bedoeling, intentie’ als voor de betekenissen ‘het op touw zetten, organiseren van iets’ en ‘de wijze van organiseren’.