Wat houdt prudentieel toezicht in?

Wat houdt prudentieel toezicht in?

DNB is toezichthouder op het financiële systeem als geheel en zorgt ervoor dat de financiële sector stabiel blijft. De bank controleert ook hoe gezond een financieel bedrijf is. Dit heet prudentieel toezicht.

Wat is systeemtoezicht?

Systeemtoezicht is een vorm van toezicht waarbij de toezichthouder de processen en beheersmaatregelen binnen een instelling beoordeelt. Daarbij wordt niet alleen gekeken of de instelling voldoet aan wettelijke eisen, veldnormen en richtlijnen.

Wat is Solvency?

Solvency II is een Europese bepaling omtrent het toezicht op verzekeraars. Solvency II is sinds 1 januari 2016 van kracht en legt eisen op aan de manier waarop verzekeraars omgaan met vermogen en de rapportage van hun bedrijfsvoering.

Wat is de primaire doelstelling van het gedragstoezicht van de Autoriteit Financiële Markten?

Deze onafhankelijke instantie houdt toezicht op de financiële markten in Nederland en bestaat sinds 1 maart 2002. Onder het toezicht vallen de markten van sparen, beleggen, verzekeren en lenen. De AFM houdt gedragstoezicht, dat wil zeggen dat zij controleert of consumenten duidelijke en eerlijke informatie krijgen.

Waar houdt DNB toezicht op?

We controleren of alle 1.400 instellingen zich houden aan de wetgeving. Integriteitstoezicht noemen we dat. Ook houden we toezicht op de financiële gezondheid van veel instellingen. Een paar keer per jaar sturen ze rapportages naar DNB waarin onder meer staat hoe ze er financieel voor staan.

Welke banken vallen onder toezicht DNB?

Bijvoorbeeld ING, ABN AMRO, Volksbank en Rabobank. De Nederlandsche Bank (DNB) werkt mee in het Europees bankentoezicht. Samen met de toezichthouders van andere Europese landen werken we aan een veilige en stabiele financiële sector.

Wat is een juiste omschrijving van het door de Autoriteit Financiële Markten AFM uitgevoerde gedragstoezicht?

De Wet op het financieel toezicht (Wft, artikel 1:25) vermeldt als taakomschrijving van de AFM: Gedragstoezicht is gericht op ordelijke en transparante financiële marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en zorgvuldige behandeling van cliënten.