Inhoudsopgave
Waaruit bestaat uitscheidingsstelsel?
Het uitscheidingsstelsel omvat de nieren, blaas en urinewegen. Samen zorgen ze voor de afvoer van afvalstoffen en overtollige stoffen. Water, zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines worden door je nieren uit het bloed gehaald en via de urine geloosd. Dit wordt uitscheiding genoemd.
Wat zijn de Excretieorganen?
Uitscheidingsorganen zijn: nieren, lever en longen. Via je urine worden water, maar ook zouten, resten van medicijnen, kleurstoffen en vitamines geloosd. Je nieren spelen daarbij een belangrijke rol.
Wat zijn afvalstoffen in je lichaam?
Zelfreinigend lichaam Elk lichaam produceert voortdurend afvalstoffen en zorgt zelf voor de afvoer daarvan. Er ontstaat bijvoorbeeld melkzuur bij belasting van de spieren en ureum bij de afbraak van eiwitten. Deze afvalstoffen komen in het bloed terecht.
Wat is de functie van uitscheidingsstelsel?
Het urinestelsel wordt gevormd door de nieren en urinewegen. Het zorgt voor de uitscheiding van overtollige, onbruikbare en schadelijke stoffen uit het lichaam. Het uitscheidingsproduct, de urine, bevat naast water een groot aantal daarin opgeloste stoffen.
Welke orgaan scheidt afvalstoffen?
Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond.
Waarom zijn longen Uitscheidingsorganen?
Uitscheiding/excretie Bij de stofwisseling in je cellen ontstaan afvalstoffen. Ook produceren cellen allerlei stoffen, zoals hormonen. Uiteindelijk sterven deze cellen en moeten ze worden opgeruimd. Je huid, longen, nieren en lever zijn uitscheidingsorganen.
Welke organen zuiveren bloed?
Nieren zuiveren het bloed Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Elke nier bestaat uit een miljoen filtertjes. Die zijn zo klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Na het filteren blijven water en afvalstoffen over: urine.