Hoe komt het dat diabeten sneller ontstekingen en infecties hebben?

Hoe komt het dat diabeten sneller ontstekingen en infecties hebben?

Bij te hoge bloedglucosewaarden zijn de wanden van de haarvaten verdikt. Dit hindert mogelijk de witte bloedlichaampjes in het afweren van infecties. Een slechtere doorbloeding vergroot de kans op infecties. Vooral bij hoge bloedglucosewaarden zijn er meer en andere bacteriën op de huid.

Heeft een ontsteking invloed op bloedsuiker?

Bij alle acute gebeurtenissen in het lichaam kunnen de glucosewaarden door activering van stresshormonen (zoals cortisol) snel oplopen. Denk daarbij aan een ontsteking van blindedarm of galblaas, aan infecties zoals longontsteking of nierbekkenontsteking, maar ook aan een hartinfarct of een ernstig ongeval.

Welk effect heeft diabetes op wondgenezing?

Diabetes verandert eiwitstructuren, de circulatie, de pijnsensatie en de opbouw van de huid. Allemaal factoren die invloed hebben op de wondgenezing. Uit de literatuur is bekend dat wondgenezing stagneert bij een glucosewaarde van > 9 mmol/l en een slechte voedingstoestand.

Waarom heeft een diabeet vaker een urineweginfectie?

Door diabetes kunt u vaker een blaasontsteking hebben. Als de bloedsuiker hoog is, plast u suiker uit. Door de suiker in de urine is de urine heel zoet. U kunt een blaasontsteking herkennen aan pijn bij het plassen of pijn in de buik of rug, kleine beetjes plassen.

Wat zijn de bijwerkingen van suikerziekte?

Klachten bij diabetes type 2 zijn:

  • vaak dorst en veel plassen.
  • vaak vermoeid zijn.
  • last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbelzien of slecht zien.
  • slecht genezende wondjes.
  • kortademigheid.
  • pijn in de benen bij het lopen.
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking.

Waarom droge huid diabetes?

Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor: de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt.

Waarom jeuk bij suikerziekte?

Omdat de suikers te hoog zijn, is de vochtbalans in je lichaam verstoord: en dat resulteert in jeuk en irritatie. Gelukkig kun je dit vrij gemakkelijk verhelpen door voldoende water te drinken en je huid goed te verzorgen met de juiste producten.