Inhoudsopgave
Wat is het voorkomen van leven op Venus?
De mogelijkheid van het voorkomen van leven op Venus wordt vanaf de jaren vijftig uitgesloten geacht. Venus staat veel dichter bij de zon dan de Aarde en de temperaturen op de oppervlakte liggen, ook door het extreme broeikaseffect van de atmosfeer, veel te hoog om leven zoals wij dat kennen, te huisvesten.
Wat is de mogelijkheid van leven op Venus?
Over de mogelijkheid van leven op Venus is veel minder gespeculeerd dan over leven op Mars. In 1870 sloot de Britse astronoom Richard Proctor het bestaan van leven op Venus niet uit. De gebieden rond de evenaar zouden volgens hem wel veel te heet zijn, maar hij veronderstelde dat bij de polen leven zou kunnen voorkomen.
Wat is het klimaat van Venus?
Vanaf eind jaren vijftig werd duidelijk dat er op Venus een extreem klimaat heerst, met een uit de hand gelopen broeikaseffect dat zorgt voor een temperatuur van rond de 500°C aan de oppervlakte. In de atmosfeer komen wolken van zwavelzuur voor en de luchtdruk aan de oppervlakte is 90 bar, ongeveer 90 maal zo hoog als op Aarde.
Wat is het versterkte broeikaseffect?
Het versterkte broeikaseffect wordt in tegenstelling tot het natuurlijk broeikaseffect door de mens veroorzaakt. Dit doet de mens door verschillende gassen uit te stoten, die meer warmte op de aarde vasthouden. De grootste oorzaak daarvan is de industriële revolutie.
Hoe ontstaat het broeikaseffect?
Het broeikaseffect ontstaat als de stralen van de zon de aarde opwarmen. Rond 30 procent van het zonlicht wordt vanaf het aardoppervlak en de wolken teruggekaatst naar de ruimte. De rest van de energie wordt opgenomen door de aarde, die daardoor wordt opgewarmd. De opgewarmde aarde straalt warmte-energie uit in de vorm van infrarode straling.
Hoe lang staat Venus op de zon?
Venus staat op iets meer dan 108 miljoen kilometer afstand van de zon. Venus is genoemd naar de godin van de liefde, omdat zij het helderst van alle planeten is, kun je Venus vanaf de aarde goed zien. Het duurt zo’n 225 dagen vooraleer hij de baan heeft gemaakt rond de zon. Waarschijnlijk was op Venus ooit veel water, net als op de aarde nu.
Wat is de temperatuur van de Venus?
Het is op Venus heet, bijna 500 graden (nog warmer dan op Mercurius ). Water kookt al bij 100 graden en verdampt dan. Daarom is er op Venus geen druppel water meer, het is dan ook een steenplaneet. Venus wordt ook de ‘verschrikkelijke planeet’ genoemd. Door al dat water hangen er allemaal wolken voor Venus.
Wat is de baan van Venus?
Baan en rotatie. Venus voltooit elke 224,65 dagen een omloop om de zon met een gemiddelde snelheid van 35,0 km/s. De excentriciteit van de baan is zeer gering, slechts 0,007, zodat de baan vrijwel een cirkel is. De gemiddelde afstand tot de zon is 108 miljoen km.
Waarom is Venus alleen zichtbaar vóór zonsondergang?
Vanwege het feit dat Venus net als Mercurius een binnenplaneet is en daarom vanaf de aarde gezien altijd betrekkelijk dicht bij de zon staat, is Venus alleen zichtbaar gedurende een half tot 4 uur na zonsondergang of vóór zonsopkomst (afhankelijk van de elongatie van de planeet). Daarom wordt Venus ook wel de avondster of morgenster genoemd.
Hoe lang is de siderische dag op Venus?
Een siderische dag op Venus is zelfs langer dan een Venusjaar, maar vanwege de beweging van de planeet om de zon duurt een dag op het oppervlak (een synodische dag, de periode tussen twee zonsopkomsten) aanzienlijk korter: 116,75 aardse dagen.
Wat is de atmosfeer van Venus?
Venus is een terrestrische planeet en ze heeft ongeveer dezelfde grootte, massa en samenstelling als de Aarde. Venus heeft de dichtste atmosfeer van alle lichamen in het zonnestelsel. Die atmosfeer bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide.