Inhoudsopgave
Wat houd een lerende organisatie in?
Een lerende organisatie is een organisatie die haar leden of medewerkers in staat stelt de dienstverlening aan te passen aan een voortdurend veranderende omgeving door scholing, ontwikkeling en initiatief te stimuleren.
Wat is een lerende cultuur?
In een school waar een lerende cultuur heerst, is iedereen in staat om zich continu aan te passen aan een veranderende omgeving. Scholen die het meest effectief zijn in zich aanpassen aan veranderende eisen van de maatschappij, zijn lerende organisaties.
Hoe word je een organisatie?
Het aanpassingsvermogen van organisaties is belangrijker dan ooit tevoren. Kennis binnen organisaties moet daarom continu worden aangevuld en geüpdate….Vijf disciplines van een continu lerende organisatie
- Gedeelde visie.
- Systeemdenken.
- Mentale modellen.
- Leren in teamverband.
- Persoonlijk meesterschap.
Wat is een open leercultuur?
Wanneer we praten over een leercultuur dan hebben we het over een cultuur in de organisatie die leren en ontwikkelen van alle medewerkers in de organisatie stimuleert. Een cultuur met een open communicatie, dagelijkse feedback en zelfreflectie die er voor zorgen dat ieder individu zichzelf kan ontwikkelen.
Wat is een positieve leercultuur?
Een leercultuur is een positieve cultuur. Maak duidelijk dat opleidingen niet dienen om gebreken te corrigeren, maar om talenten te ontwikkelen. Benadruk je het groeiaspect, dan zullen medewerkers geen schroom voelen om een opleiding te volgen. Ze zullen net blij zijn met de kansen die ze krijgen.
Hoe maak je een lerende organisatie?
Reflectie en feedback zijn onmisbare onderdelen van leren. Stimuleer een groei-mindset bij medewerkers. Ga niet afwijzend om met fouten. Formuleer juist leerdoelen met medewerkers en geef complimenten over de leerprocessen die medewerkers doormaken.
Wat is een lerende organisatie Peter Senge?
Een organisatiecultuur waarbij werken en leren geïntegreerd verlopen, noemt men een lerende organisatie. Peter Senge introduceerde dit begrip in 1990 in zijn boek ‘de vijfde discipline’. Daarin beschrijft hij een theorie over het veranderen en het leren van mensen in organisaties.
Waarom een lerende organisatie?
Leren speelt zich niet alleen af op individueel niveau. Omdat een lerende organisatie ook het delen en uitwisselen van kennis stimuleert, wordt ook de teamcohesie en de band tussen diverse afdelingen sterker. Bovendien betrek je medewerkers nauwer bij de organisatie en organisatiedoelen.
Hoe leert een organisatie?
Volgens de auteurs wijzen twintig jaar onderzoek uit dat 3 factoren daarbij essentieel zijn: een ondersteunende omgeving, concrete leerprocessen en -praktijken en bijpassend leiderschap. Een omgeving die leren ondersteunt kent veiligheid en openheid. Straf verschillen van inzicht niet af.
Wat is het lerend vermogen?
Leervermogen is de mate waarin je nieuwe informatie in je opneemt en deze vervolgens effectief toepast in allerlei (werk)situaties. Leervermogen houdt dus meer in dan het reproduceren van feitelijke kennis uit een boek of opleiding.
Hoe creeer je een leercultuur?
Wat zijn de 5 kenmerken van een goede leercultuur?
- Sneller leren dan je concurrentie.
- 1) Geef het juiste voorbeeld.
- 2) Maak je mensen bewust van het waarom.
- 3) Borg kennisontwikkeling op een gestructureerde manier.
- 4) Zorg voor een passende beloning.
- 5) Zorg voor de juiste faciliteiten.
- Meer weten?
Hoe borg je een proces?
Borgen volgens het CMMI
- Breng beleid van de organisatie tot stand.
- Plan het proces.
- Stel mensen en middelen beschikbaar.
- Ken verantwoordelijkheden toe.
- Train de mensen.
- Beheer de werkproducten.
- Identificeer en betrek de relevante belanghebbenden.
- Bewaak en stuur het proces.
Wat is een lerend persoon?
Veel afgestudeerden die aan hun eerste baan in de zorg beginnen, ervaren de begintijd als heftig. Zelfstandig en zelfsturend werken zonder begeleiding van een docent vraagt een grote verantwoordelijkheid en het bewust zijn van eigen kwaliteiten.