Inhoudsopgave
Welke functie hebben de Kraakbeenringen voor het ademhalingsstelsel?
De luchtpijp is een stevige buis die bestaat uit kraakbeenringen, dit zorgt ervoor dat de luchtpijp altijd open blijft. De lucht strijkt langs vochtig trilhaarweefsel dat hetzelfde doet als de neus: vuil weghalen, de temperatuur van de lucht verhogen en bevochtigen.
Hoe werkt het ademhalingsstelsel?
Funtie en werking van het ademhalingsstelsel De ademhaling maakt het mogelijk de zuurstof uit de lucht in het bloed te brengen en bij de verbranding in de cel gevormde koolstofdioxide (CO2) uit het bloed te verwijderen.
Hoe gebeurt de ademhaling?
Ademhaling gebeurt meestal onbewust, maar ook bewust in- en uitademen of de adem even inhouden is mogelijk. Onbewuste inademing wordt gestuurd door een impuls vanuit het ademhalingscentrum in het verlengde merg van de hersenstam. Dit centrum reageert op de koolstofdioxideconcentratie.
Wat is een afwijkende ademhaling?
Afwijkende ademhaling 1 cheyne-stokesademhaling 2 agonale ademhaling (gasping) 3 hyperventilatie (te veel ademhalen) 4 wheezing (piepende ademhaling) 5 reutelende ademhaling 6 apneu (ademhalingsstilstand) 7 dyspneu (moeilijk ademhalen) 8 snurken 9 respiratoire stridor 10 kussmaul-ademhaling
Hoe ontstaat de lucht tijdens de ademhaling?
Tijdens de ademhaling wordt de lucht door neusharen vrijgemaakt van stofdeeltjes. De fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in het slijm dat zich op de oppervlakte van neusholte, luchtpijp en bronchiën bevindt. Daarnaast wordt door het slijmvlies de lucht vochtig gemaakt en verwarmd.
Hoe blijft de luchtpijp altijd open?
Zowel je luchtpijp als je grootste bronchiën hebben kraakbeenringen om te zorgen dat ze open blijven staan en enigszins beschermd zijn. Je bronchiën splitsen zich vervolgens weer verder. De kleinste takjes leiden tot de zogenaamde longblaasjes. Die longblaasjes zijn zakjes met cellen.
Wat gebeurt er als bij iemand de Bronchiolen niet goed kunnen vernauwen?
In deze 3 liter lucht vindt gaswisseling plaats. Hierdoor ‘verslechtert’ de lucht in de longen (zuurstof wordt onttrokken en het koolstofdioxidegehalte neemt toe).