Inhoudsopgave
Welke onderzoeken bij rugpijn?
Vaak zijn er verschillende mogelijke diagnoses in dit stadium: daarom zal de arts op een gerichte manier gebruik maken van verschillende technische onderzoeken (bloedonderzoek, EMG, RX, CT-scan, MR-scan, botscan) om tot een eenduidige diagnose te komen die de behandeling aanstuurt.
Welke dokter bij rugproblemen?
Is er vooral een rugprobleem, dan is een bezoek aan de orthopeed meer aangewezen. Bij zeer langdurige of moeilijke rugproblemen kan ook de hulp worden ingeroepen van pijnteams of pijncentra en recent ook rugadviescentra. Hierbij kunnen ook psychologen en arbeidsgeneeskundigen een functie hebben.
Welke arts bij lage rugpijn?
Ondanks dat u pijn heeft, is het belangrijk om in beweging te blijven. Uw huisarts, fysiotherapeut of orthopeed kan u de juiste oefeningen voorschrijven. Zij helpen u ook om uw actieve leven weer langzaam op te bouwen. Een orthopeed van de Sint Maartenskliniek kan u ook doorverwijzen naar RealHealth.
Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in rugklachten Belgie?
Binnen UZ Leuven werd het zorgprogramma wervelkolomaandoeningen ontwikkeld. Dit zorgprogramma streeft naar excellentie in de zorg voor patiënten met aandoeningen van de wervelkolom.
Wat te doen bij chronische lage rugpijn?
Tot de belangrijkste maatregelen bij chronische rugpijn behoren pijnstillers, beweging en fysiotherapie. De personen in kwestie kunnen echter ook veel zelf doen om langdurig pijnvrij te blijven. Door de dag heen moeten ze vaak aan lichaamsbeweging doen om de spieren op te bouwen en te verstevigen.
Wat doet een neuroloog bij een hernia?
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.
Wanneer is bloedonderzoek aangevraagd?
Bloedonderzoek wordt in de volgende gevallen aangevraagd: wanneer de huisarts of specialist vermoedt dat er sprake is van een aandoening of ziekte; om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen; preventief bloedonderzoek ter bepaling van je gezondheidsstatus.
Wat is bloedonderzoek bij bloedarmoede?
Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Een te hoge MCV-waarde wordt gezien bij bloedarmoede door een vitamine-B12 tekort. Een te lage MCV-waarde komt voor bij bloedarmoede door ijzergebrek.
Kan ik kanker opsporen met alleen een bloedafname?
Nee, kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, kan niet. Als een arts een bepaalde kanker vermoedt, kan hij in een aantal gevallen wel (proberen) die op te sporen in het bloed. Meestal volstaat een bloedonderzoek echter niet.
Wat is bloedonderzoek of bloedafname?
Bloedonderzoek of bloedafname gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Het gehalte aan kalium wordt bepaald om een hypokaliëmie (kaliumtekort) of hyperkaliëmie (kaliumoverschot) vast te stellen.