Is benauwdheid hetzelfde als kortademigheid?

Is benauwdheid hetzelfde als kortademigheid?

Ademnood, kortademigheid, luchthonger en benauwdheid zijn verschillende benamingen voor een (zeer) beangstigend gevoel van ‘luchttekort’. De medische benaming voor kortademigheid is dyspnoe. Kortademigheid wordt vaak ervaren als een zeer bedreigend gevoel en kan vele oorzaken hebben.

Hoe merk je of je benauwd bent?

Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.

Kortademigheid is wat het woord zegt, kort van adem zijn. Ademnood. Benauwdheid, ook zonder zware inspanning. Dat is dus iets anders dan het normale hijgen na zware inspanning.

Welke oorzaken hebben kortademigheid?

Kortademigheid kan verschillende oorzaken hebben. Wat wel duidelijk is, is dat het een heel onaangenaam gevoel is. (Spaanse link), dan zorgen de placenta en de aanwezigheid van de baby ervoor dat het diafragma van de moeder minder ruimte heeft om uit te zetten.

Wanneer ontstaat kortademigheid door longen?

Vaak ontstaat kortademigheid door (zware) lichamelijke inspanning. Het lichaam verbruikt dan relatief veel zuurstof, waardoor de longen de zuurstoftoevoer niet kunnen bijbenen. Wanneer de hartspier niet voldoende zuurstof aangereikt krijgt door de longen, ontstaat een kortademig gevoel bestaande uit ademnood, benauwdheid en/of zuurstoftekort.

Hoe train je kortademigheid?

1. Longen trainen. Kortademigheid door lichamelijke inspanning is een natuurlijk fenomeen. Je kunt deze vorm van ademnood tegengaan door je spieren minder intensief te gebruiken. Door je lichaam juist te trainen, wordt je longcapaciteit groter en je conditie beter, waardoor je meer inspanning kunt leveren zonder last te krijgen van kortademigheid.