Hoe minder zeep hoe beter NRC?
Zeep is niet goed voor je huid. Minder zeep wast ook schoon – en is gezonder. In coronatijd is dat een gevaarlijke boodschap. Dus meteen een disclaimer: dit artikel gaat over je lichaam met uitzondering van je handen.
Wat is het nadeel van handen wassen met antibacteriële zeep?
Regelmatig gebruik van antibacteriële zeep en andere schoonmaakproducten zou mogelijk de huid kunnen uitdrogen en irriteren. Antibacteriële zeep doden ook de goede bacteriën. Daardoor wordt de bacteriële flora van de huid verstoord.
Hoe vaak moet je je wassen NRC?
WUR-hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie Marcel Zwietering stelde onlangs in NRC dat hij handdoeken na een keer of drie gebruiken zou vervangen, en beddengoed na een week, om daarna allebei op 60 graden te wassen. Ook belangrijk: het maakt uit welke bacteriën je na gebruik op een handdoek achterlaat.
Hoe vaak moet je wassen?
Voor je huid is het best om je om de twee à drie dagen te douchen of een bad te nemen. Als je je toch vuil voelt, kan je je oksels, gezicht, geslachtsorganen en de zone onder je borsten wassen met een washandje en een beetje zeep.
Wanneer wordt zeep gebruikt?
Zeep wordt al vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Uit hiëroglyfen blijkt dat de oude Egyptenaren reeds baadden en ook zeep gebruikten.
Wat is zeepvrije zeep?
Wat is zeepvrije zeep? Zeepvrije zeep betekent simpelweg een reinigingsmiddel dat vrij is van zeep. Een zeep is het resultaat van verzeping, een proces dat plaatsvindt door plantaardig of dierlijk vet (triglyceriden) te laten reageren met een zout met een hoge pH-waarde (een sterke base/alkali). Voor de meeste soorten zeep wordt als vet gebruik
Hoe wordt zeep gemaakt in een zeepfabriek?
Zeep wordt gemaakt in een zeepfabriek. Zeep is een mengsel van loog (een hydrofiele stof, die zorgt voor de ‘kop’ van de molecuul) en verschillende vetten (hydrofoob, dat wordt de ‘staart’ van de zeepmolecuul). Loog wordt eerst opgelost in water, dit wordt dan erg heet. Dat wordt afgekoeld, waarna de vette stoffen erbij kunnen.
Wat is het zeepvlies?
Het zeepvlies bestaat uit twee lagen zeepmoleculen met een laag water ertussen, dus: een laagje zeep, een laagje water, een laagje zeep (figuur 2). De zeepmoleculen hebben, zoals gezegd, twee kanten: de hydrofiele kant die van water houdt (de kop) en de hydrofobe kant die niet van water houdt (de staart), zie figuur 3.