Wat was de meest gevreesde ziekte op zee?

Wat was de meest gevreesde ziekte op zee?

‘Scheurbuik’ was aan boord de meest gevreesde ziekte. Zieken werden in een aparte ruimte voorin het schip gelegd: de ziekenboeg. Daar werden ze verzorgd door de scheepsdokter of chirurgijn.

Hoe kwam de VOC aan bemanning?

Je vraagt je natuurlijk af, hoe kwam het VOC dan aan zijn bemanning? Ze voerden gewoon veel mannen in cafés dronken, zodat ze zonder enige twijfel of moeite het contract ondertekenen. Zo moesten ze wel mee. De meeste bemanning was Nederlands, sommige hadden ze meegenomen op de heen weg als ze ergens stopten.

Hoe lang duurt de reis van de VOC?

In de 17e en 18e eeuw zeilden deze Oost-Indiëvaarders naar Azië. De schepen vervoerden op de terugreis naar Nederland specerijen, porselein, thee, zijde en textiel. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders tezamen maakten in twee eeuwen tijd bijna vijfduizend van die reizen.

Hoe overleefden de ontdekkingsreizigers op zee?

Dood en verderf leefden samen met de bemanning onder dek. Alleen de sterksten overleefden, in combinatie met een beetje geluk. Na een tocht van honderden dagen was geen enkele sterke matroos meer de man die hij was toen hij aan boord kwam. Uitputting, ondervoeding en slaapgebrek waren het recept voor aftakeling.

Welke ziekte liepen deze zeelieden vaak op?

Scheurbuik is een ziekte die voorkomt bij mensen met een chronisch tekort aan vitamine C. De ziekte kwam veelal voor tussen 1500 en 1800. Zeelieden overleden op schepen aan scheurbuik, omdat ze geen fruit meenamen op het schip wegens de korte houdbaarheid.

Hoe is het VOC ontstaan?

In 1602 vormden zes compagnieën uit de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die handel wilden drijven in het gebied rond de Indische Oceaan, de VOC. Op 20 maart 1602 verleenden de Staten-Generaal een octrooi aan de VOC op voorwaarde dat de Spanjaarden en Portugezen zoveel mogelijk benadeeld zouden worden.

Wat is de handelsroute van de VOC?

VOC-schepen varen meestal eerst in Zuidwestelijke richting langs de Kaapverdische Eilanden naar het Zuiden, richting de Evenaar. Het is een route vol gevaren. Zo is er een grote kans om ziek te worden. Vooral scheurbuik komt veel voor, een ziekte veroorzaakt door een gebrek aan vers voedsel en vitamine C.

Waar vaarde de VOC naar toe?

De acties van de VOC De compagnie dreef handel met verschillende Aziatische landen, zoals het latere Nederlands-Indië (Indonesië), de kaapkolonie (Zuid-Afrika), Ceylon (Sri-Lanka) en Japan.