Inhoudsopgave
- 1 Waarom investeren in assistentiewoningen?
- 2 Kan iedereen in een serviceflat wonen?
- 3 Kan ik een serviceflat verhuren?
- 4 Wat biedt een assistentiewoning?
- 5 Wie mag er in een serviceflat wonen?
- 6 Wat kost wonen in een serviceflat?
- 7 Wat betaal je voor een serviceflat?
- 8 Wat is het verschil tussen serviceflats en assistentiewoningen?
Waarom investeren in assistentiewoningen?
Een veilige en sociale woonomgeving staat voor iemand op leeftijd centraal, en dit type woningen zijn hierop aangepast. Een van de belangrijkste redenen waarom investeren in een assistentiewoning aantrekkelijker wordt, is de zekerheid die het voor uzelf creëert wanneer u er zelf als senior gaat wonen.
Kan iedereen in een serviceflat wonen?
Eerst en vooral kan iedereen een dienstenflat kopen, er staat geen leeftijdsgrens op de aankoop. Wel staat er een leeftijd op het betrekken van de woonst: 65 jaar, al klopt dat ook niet helemaal. 25 procent van de erkende serviceflats mag bewoond worden door mensen jonger dan 65.
Wat zijn de voordelen van een serviceflat?
Voordelen van een serviceflat
- Je richt je flat in zoals je zelf wilt.
- Je hebt er volledige privacy.
- Je kunt je eigen potje koken, gasten ontvangen, gezellig samenzijn, …
- Aan sociaal contact geen gebrek, want een serviceflatcomplex ligt vaak pal in het centrum van de stad of het dorp.
Kan ik een serviceflat verhuren?
Als je er (op lange termijn) zelf in kan wonen, is dat uiteraard een pluspunt. Wie zich (nog) niet geroepen voelt om zelf in een serviceflat te wonen, kan deze in afwachting dus netjes verhuren.
Wat biedt een assistentiewoning?
U kunt er, als u dat wilt, een beroep doen op gemeenschappelijke diensten, zoals poetshulp, warme maaltijden of thuisverpleging. Er zijn ook gemeenschappelijke ruimtes waar u de andere bewoners kunt ontmoeten.
Wat kost een serviceflat per maand?
In totaal telt Vlaanderen vandaag een kleine 24.000 serviceflats. Zo’n assistentiewoning kost je 912,8 euro per maand. Zónder de kosten voor extraatjes. Tel die erbij en je komt aan 1.317,5 euro, ongeveer evenveel als voor een rustoord.
Wie mag er in een serviceflat wonen?
In een erkende assistentiewoning kunt u, als 65-plusser, zelfstandig wonen. Tegelijk is het een woning die aangepast en veilig is: er zijn handgrepen in toilet en douche, er zijn nauwelijks trappen, er is een oproepsysteem om hulp in te roepen.
Wat kost wonen in een serviceflat?
Een serviceflat kost ongeveer tussen de € 175.000 en € 225.000, ook weer afhankelijk van waar de flat zich bevindt, hoe groot deze is en hoe oud het gebouw is. Vaak biedt een woonzorgcentrum nog aanvullende diensten aan serviceflats, zoals maaltijden, parking, opslagruimte en dergelijke.
Wat is inbegrepen in een serviceflat?
In een assistentiewoning moet je zelf thuisverpleging of mantelzorg regelen indien nodig. Je moet ook zelf instaan voor je boodschappen, je maaltijden en het poetsen. Of je betaalt voor maaltijden die aan huis worden geleverd of poetshulp.
Wat betaal je voor een serviceflat?
Wat is het verschil tussen serviceflats en assistentiewoningen?
Een erkende assistentiewoning is de opvolger van een serviceflat. Het is een toegankelijke, comfortabele, leeftijdsvriendelijke en rolstoeltoegankelijke woonst die volledig voldoet aan de wetgeving die de overheid heeft opgesteld.
Wie komt in aanmerking voor een assistentiewoning?
Wie komt in aanmerking voor een erkende assistentiewoning? Iedereen van minstens 65 jaar oud, die zelfstandig wil en kan leven, maar in de (al dan niet nabije) toekomst best wat extra hulp zal kunnen gebruiken.