Hoe zaai ik artisjok?

Hoe zaai ik artisjok?

Als je artisjokken wilt zaaien, doe dit dan vroeg in het voorjaar (februari), bij kamertemperatuur. Binnen 1,5 tot 3 weken kiemen de zaden. De zaailingen laat je dan iets koeler (slaapkamertemperatuur in het volle licht en zon) verder groeien. En pas rond mei (IJsheiligen) kun je de zaailingen dan uit gaan planten.

Waar zit het zaad van de artisjok?

In gematigde streken kunnen de wortels van zowel kardoen als artisjok de hele winter in de tuin blijven. In de lente planten we de zaaddragers, die de winter in de kelder hebben doorgebracht, terug in de volle grond. In de zomer gaan de planten bloeien. In de herfst kunnen we het zaad oogsten.

Waarom eet je de artisjok?

De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.

Wat zijn de voordelen van artisjokken?

Artisjokken zijn groenten die normaal gesproken worden gebruikt als bijgerechten, vooral in veel verschillende mediterrane gerechten. Artisjokken zijn echter niet alleen lekker met een unieke smaak, maar er zijn ook veel verschillende voordelen voor de gezondheid van het eten van artisjokken.

Hoe kan ik artisjokken koken?

Artisjok koken is de meest algemene bereidingswijze. Gebruik ruim water met wat zout en een paar eetlepels citroensap of azijn tegen het verkleuren. Reken voor hele artisjokken op een kooktijd van 20-60 minuten en voor artisjokharten op 10-15 minuten. De kooktijd is zo ruim aangegeven omdat het bijzonder veel kan verschillen van soort tot soort.

Is artisjok wintergroen?

Duitse naam: Artischocke. Franse naam: Artichaut. De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard (maar kijk daarvoor ook even bij de alinea ‘Plant’). Van de artisjok eet je de bloem, of beter gezegd de bloemknop voor die opengaat.