Inhoudsopgave
Wat nodig voor black-out?
Een black-out is het volledig instorten van het elektriciteitsnet omwille van een stroomonevenwicht. Een afschakelplan is het gecontroleerd uitschakelen van een gebied om een black-out te voorkomen.
Hoe voelt een black-out?
Misschien is het je wel eens overkomen: je wordt wakker na een avond uit en op wat flarden na, lijkt de avond één grote blur. Je weet niet meer wie je hebt gesproken, wat je hebt gezegd, gedaan of hoe je thuis bent gekomen. Kortom: je hebt een black-out.
Wat is een black-out tijdens toets?
Een black-out is een tijdelijke storing in de hersenen. Het wordt ook wel een geheugenblokkade genoemd. De toegang tot informatie in je langetermijngeheugen wordt tijdelijk afgesloten. Hierdoor lukt het niet om informatie terug te halen, hoe hard je ook zoekt.
Hoe je kunt Preppen voor een black-out?
Maar gelukkig kunnen we ons voorbereiden op een blackout. Zorg dat je weet wat je voor, tijdens en na een stroomstoring moet doen. Maak een noodplan voor het gezin en zorg dat iedereen weet wat hij moet doen als het zo ver is. Schaf een noodpakket aan, zodat je in ieder geval voorzien bent voor minimaal 72 uur.
Wat te doen bij een blackout stroom?
Bel geen 112, want het is geen acute nood. Wel kun je bellen met het nationale stroomstoringsnummer: 0800-9009. Beperk verdere telefoontjes zoveel mogelijk, want die kunnen het netwerk overbelasten, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen. Haal de stekkers uit de stopcontacten.
Heb ik een blackout?
Wanneer je tijdens één gelegenheid te veel drinkt, kun je een blackout door alcohol krijgen. Je hersenen slaan de informatie niet op, waardoor je je niet kunt herinneren wat er gebeurd is. Je hebt dan een blackout door alcohol. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Wat te doen tijdens gas- en stroomuitval Meld de storing via het landelijke storingsnummer voor gas en stroom: 0800 – 9009. Bel alleen 112 als iemand spoedeisende (medische) hulp nodig heeft. Heb je nog internet op je telefoon of tablet?