Waar mag ik as uitstrooien?

Waar mag ik as uitstrooien?

Wat mag ik doen met de as van een overledene?

  • verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld;
  • thuis bewaren;
  • bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
  • begraven in een graf;
  • meenemen naar het buitenland (uitvoeren).

Wat mag je met as doen?

De as van iemand die gecremeerd is mag worden verstrooid op het daartoe door de gemeente aangewezen strooiveld of boven open zee (art. 66a Wet op de lijkbezorging). Maar ook mag de nabestaande die de zorg voor de asbus op zich heeft genomen zelf een ‘dierbaar’ plekje zoeken voor de verstrooiing.

Hoe kom je naar de maan?

  1. Geen lucht. Ze ontdekten ook dat er geen lucht is op de maan en dat mensen er dus zouden stikken. Een maanwandeling maken kan daarom niet zomaar.
  2. Koeling. Maar lucht is niet het enige wat je nodig hebt om op de maan te lopen.
  3. Zwaartekracht. De maan cirkelt al miljoenen jaren om de aarde heen.

Wat gebeurd er met de as na de crematie?

Waar kan je as in bewaren?

Nabestaanden kunnen de as van hun overleden dierbare thuis bewaren, maar ze kunnen het ook bijzetten op een begraafplaats of bij het crematorium. De as kan zowel onder als boven de grond worden bewaard. Voordat de as een plek krijgt kiezen de meeste mensen eerst iets uit waar ze de as in bewaren.

Is as uitstrooien strafbaar?

Als je de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet je toestemming vragen aan die eigenaar. De as mag ook in eigen tuin worden verstrooid of begraven worden. Houd er bij begraven rekening mee dat de urn dan in zijn geheel begraven moet worden en de as niet los in de urn mag.

Waar mag je as uitstrooien Den Haag?

Op de meeste begraafplaatsen in Den Haag is het mogelijk om de as van een overleden dierbare uit te strooien. De begraafplaatsen brengen kosten in rekening voor het uitstrooien van de as. Die kosten verschillen per begraafplaats.

Kun je naar de maan?

Alleen: NASA heeft sinds 1972 geen astronauten meer op de maan gezet, of zelfs maar onbemande maanlanders afgeleverd.

Hoe lang wordt as bewaard na crematie?

Wanneer mag je de as ophalen? Volgens de Nederlandse wet mag een crematorium de as pas een maand na crematie vrijgeven. Het crematorium bewaart de asresten gedurende deze maand in een speciale ruimte. Die ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.

Waar kan je as in verwerken?

As kan op vele manieren worden verwerkt: in een urn, asbeeld, assieraad, of bijvoorbeeld in een zuil of een monument op de begraafplaats. Indien gewenst is het mogelijk om de as te verdelen over de verschillende opties die er zijn.

Hoe strooi je as van een overledene uit?

Officieel mag je de as uitstrooien op de daarvoor aangewezen plekken bij crematoria en andere mooie aangewezen plekken in Nederland. Op open zee is ook geen probleem. Wil je toch iets anders, dan zijn hier per gemeente verschillende regels voor.