Wat bij afwijkend uitstrijkje?

Wat bij afwijkend uitstrijkje?

Bij een afwijkend uitstrijkje gaat u naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Uw baarmoederhals wordt bekeken. Zo nodig worden er stukjes weggehaald en onderzocht. Meestal zijn de afwijkingen niet kwaadaardig, maar kunnen dat op lange termijn (15 jaar) worden.

Wat als een uitstrijkje niet lukt?

Een enkele keer lukt het ook volgende keren niet een goede kwaliteit van het uitstrijkje te krijgen. De huisarts kan u dan naar de gynaecoloog verwijzen. Het uitstrijkje is normaal. Het advies is dan om het onderzoek na vijf jaar te herhalen.

Wat te doen bij pap 2?

Pap 2 : Er zijn enkele afwijkende cellen te zien. Vaak herstelt dit vanzelf. Na zes maanden wordt een nieuw uitstrijkje gemaakt en als dit weer Pap 2 is, volgt een verwijzing naar de gynaecoloog.

Hoe lang uitslag na uitstrijkje?

Binnen 4 weken krijgt u een brief thuis met de uitslag van uw uitstrijkje. Uw huisarts krijgt de uitslag ook. Als er ongewone (afwijkende) cellen zijn gevonden, belt de huisarts u soms al voordat u de brief krijgt. De huisarts legt u dan uit wat de uitslag betekent.

Hoe wordt baarmoederhalskanker veroorzaakt?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV humaan papillomavirus). Meisjes worden gemiddeld rond hun 15e jaar seksueel actief. Vanaf dan kunnen ze besmet raken met HPV. Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.

Wat is een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een medisch onderzoek om baarmoederhalskanker vroeg op te sporen. Deze vorm van kanker is vroeg op te sporen, nog voordat er klachten ontstaan. Met het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker.

Wat is de rol van HPV in de baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker speelt het humaan papillomavirus (HPV) een rol. Dit virus wordt door geslachtsgemeenschap overgebracht. HPV infectie komt bij veel vrouwen voor: meer dan 80% van de vrouwen krijgt ooit een HPV-infectie. Zo ontstaan uitzaaiingen buiten de baarmoeder-mond en op afstand hiervan.