Inhoudsopgave
Wat kun je doen tegen inscheuren?
Helaas kan er maar weinig gedaan worden om uitscheuren te voorkomen. Je verloskundige of gynaecoloog let tijdens de bevalling goed op de huid van je vagina en leidt het hoofdje van je kindje zo voorzichtig mogelijk door je vagina-uitgang naar buiten. Op deze manier probeert ze het risico op uitscheuren te voorkomen.
Wat is een Subruptuur?
Tweedegraads: de perineumhuid en de bekkenbodemspieren (vaginawand, bindweefsel en spierweefsel) zijn gescheurd. Derdegraads: de perineumhuid en bekkenbodemspieren zijn ingescheurd en de kringspier in gedeeltelijk ingescheurd (subtotaal ruptuur).
Hoe zorg je ervoor dat je niet Uitscheurt?
Je verloskundige is er om je te helpen, ze coached je bij het laatste stukje van de bevalling en zorgt dat het hoofdje langzaam geboren wordt, en niet door het perineum ‘knalt’, als je het kindje samen rustig ter wereld laat komen, verklein je de kans op inscheuren. Maar je kan ook zelf iets doen, perineum massage.
Waarom perineum massage vanaf 34 weken?
Met een perineum massage kan je tijdens je zwangerschap het perineum al voorbereiden op dat je kindje straks geboren wordt. Door deze massage zal er een betere doorbloeding zijn en wordt het weefsel soepeler. Ook raak je op deze manier meer vertrouwd met het gevoel als je kindje straks geboren wordt.
Wat is een Perineumruptuur?
De meest voorkomende ruptuur is de perineumruptuur. Hierbij scheurt het gebied tussen de vagina en de anus. Deze ruptuur kan voorkomen in verschillende gradaties: Eerstegraads ruptuur: alleen de huid en het slijmvlies van het perineum scheuren in.
Hoe groot is de kans dat je Uitscheurt bij een bevalling?
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.