Welke soorten gasflessen zijn er?

Welke soorten gasflessen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten gas, diverse gasflessen en ook aansluitingen. Met onderstaande informatie helpen we je graag op weg naar de juiste keuzes en geven je enkele tips. We onderscheiden drie soorten gas: butaangas, propaangas en LPG.

Wat is de beste gasfles?

De groene gasfles Het grootste voordeel van deze gasfles is natuurlijk het formaat. Met een inhoud van 5 kilo kun je tot wel 5 weken koken op de camping. De aanschaf van deze gasfles is erg voordelig ten opzichte van andere gasflessen en zijn over het algemeen verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Wat is de inhoud van een gasfles?

Een gasfles verbruikt ongeveer 30 tot 70 gram gas per uur koken, 340 gram gas per dag voor een koelkast van 60 liter én ongeveer 50 gram per uur voor een lamp. Dit zijn drie manieren waarop je thuis of op de camping de inhoud van een gasfles kunt controleren. Zo kom je niet meer met een lege gasfles én een maaltijd die half af is te zitten.

Waar zijn gasflessen te verkrijgen?

Gasflessen zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. Hiervan bestaan een aantal niet uit het conventionele staal maar uit koolstofvezel, kevlar of glasvezel (bijvoorbeeld Viseo). Tegenwoordig zijn ook min of meer kubusvormige en transparante gasflessen op de markt. De meeste gasflessen zijn vervaardigd uit gelast staal en zijn groen van kleur.

Wat is de druk in de gasfles?

Standaard zit er een druk in de gasfles van ongeveer 4 bar bij 0 graden Celsius. Dit kan wel oplopen tot 10 bar bij 30-35 graden. Deze hoge druk kan eigenlijk op geen enkel toestel aangesloten worden, aangezien de meeste campingapparaten een werkdruk hebben van 30 of 50 millibar*.

Is gasfles gewoonlijk gelast staal?

Een gasfles is gewoonlijk vervaardigd uit gelast staal. De opbouw is in wezen hetzelfde als bij de gascilinder, namelijk een kop met halskraag en beschermkap, waarop zich ook de afsluiter (DIN -kraan) bevindt. Voorts het eigenlijke vat, en ten slotte de voet. De afsluiter bevat gewoonlijk een reduceerventiel en een veiligheidsventiel.