Is zetmeel verwant aan glucose?
Zetmeel is dus inderdaad chemisch verwant aan suikers. Voor ons lichaam is glucose altijd hetzelfde, of het nu een afbraakproduct van zetmeel is of van andere suikers. Glucose circuleert ook in ons bloed en dat noemen we bloedsuiker. Het niveau van dat bloedglucose wordt sterk beïnvloed door wat we eten.
Wat is de naam zetmeel?
De naam zetmeel vindt zijn oorsprong in het proces waarin ongeraffineerde zetmeelmelk op slemptafels werd uitgewassen en ontwaterd. Het ontwaterde meel bleef als “zetmeel” in de slempgoten achter en werd vervolgens handmatig uitgestoken. In het Duits heet zetmeel Stärke.
Wat gebeurt er tijdens het verstijfselen van zetmeel?
De granules zwellen en barsten en de semi-kristallijne structuur gaat verloren. Een deel van de kleinere amylosemoleculen loogt uit. Dit proces wordt verstijfseling genoemd. Tijdens het verstijfselen wordt het zetmeel een pap en krijgt het viscositeit.
Wat zijn de ingrediënten van zetmeel?
Zetmeel komt voor in: 1 knolgewassen, zoals aardappelen 2 peulvruchten 3 granen, zoals tarwe, mais en rijst 4 graanproducten, bijvoorbeeld brood en pasta 5 bewerkte levensmiddelen, zoals margarine, koekjes, deegwaren, chocolade, chips, vleesproducten, zuivel en snacks. 6 bindmiddel
Waar komt het glucose in het bloed terecht?
Koolhydraten zoals zetmeel en suiker komen na vertering voornamelijk als glucose in ons bloed terecht. Vervolgens nemen de weefsels glucose op waar het verbrand kan worden. Hierbij ontstaat energie voor het lichaam. De hormonen insuline en glucagon houden het glucosegehalte in het bloed op het juiste niveau.
Wat is tekort aan glucose?
Bij een tekort aan glucose maakt het lichaam glucose uit aminozuren (eiwit) of uit glycerol (vet). Daarbij zijn vooral het groeihormoon en de stresshormonen adrenaline en cortisol betrokken. Dit proces vindt voornamelijk plaats in de lever.