Waarom geen koolhydraten bij diabetes?
Snelle en langzame koolhydraten Hoe langzamer je bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel en dat is niet goed. Dit kan je risico op diabetes type 2 verhogen. De pieken kunnen schade aan je bloedvaten veroorzaken.
Is koolhydraatarm brood goed voor diabetes?
Koolhydraatarm eten en brood Een koolhydraatarm dieet werkt positief bij het stabiliseren van de bloedglucosewaarden. Kortom, als je minder koolhydraten eet, heb je minder hoge pieken en ook minder diepe dalen. Brood past niet in een koolhydraatarm dieet.
Hoeveel koolhydraten voor diabetici?
Maar ik de praktijk komt het neer op ongeveer 75 tot 100 gram koolhydraten per dag. Dat is een normale (en mijn aanbevolen) hoeveelheid koolhydraten per dag voor een diabetes en niet-diabeet. Niet te hoog en niet te laag. Deze hoeveelheid is ook goed als je bijvoorbeeld aan fitness doet (of een andere sport).
Wat zijn koolhydraten in je lichaam?
Koolhydraten zitten in bijna alles wat je eet, bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst, macaroni, erwten, bonen, melk, fruit, snoep, koekjes, en chips. Je lichaam verandert koolhydraten in bloedsuiker. Je hebt ze dus nodig om te leven, maar je kunt wel kiezen hoeveel koolhydraten je eet, en welke soort.
Hoeveel koolhydraten moet je eten?
Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Wat is het beste koolhydraten voor jou?
Koolhydraten leveren 4 kcal per gram, dit komt dus neer op 200 – 350 gram koolhydraten per dag. Maar hoeveel koolhydraten is voor jou het beste? Dit hangt af van je gewicht, dagelijkse activiteiten, medicatie en bloedsuikers. Vraag hierover advies aan een diëtist of je diabetesverpleegkundige.