Wanneer kun je vijgen snoeien?

Wanneer kun je vijgen snoeien?

Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op. Ook in de zomer kun je overigens prima snoeien wanneer er takken in de weg zitten.

Wat is een vijgenboom snoeien?

Een vijgenboom snoeien is eigenlijk in vorm snoeien. Een vijgenboom (Ficus carica) verdraagt enorm goed snoei, soms worden grote exemplaren onderhanden genomen met een kettingzaag. Eerst moet je bepalen wat voor vorm van vijgenboom je wilt hebben. Daar moet je de snoeiwijze op aanpassen.

Hoe maak je een Snoeigereedschap?

Pak schoon- en scherp snoeigereedschap en doorloop de onderstaande stappen: 1 Snoei de vijg begin december 1/3 terug 2 Behoud vier tot zes fruitdragende takken 3 Snoei uitlopers of waterloten bij de wortels of stam 4 Verwijder dode, verwelkte of kruisende takken

Hoe doe je snoeiwerk in de winter?

Doe het meeste snoeiwerk in de winter. Als je vijgenboom zijn derde rustseizoen, of derde winter, bereikt heeft, moet het grootste deel van je snoeiwerk plaatsvinden gedurende het laatste deel van het seizoen, omdat de boom in die periode niet actief groeit. Wacht wel tot nadat het koudste deel van het seizoen voorbij is.

Wat is een vijgenboom in de tuin?

De vijgenboom kan echter ook in Nederland prima in de tuin staan. Vijgenboomof Ficus caricais een bladverliezende boom. De boom kan in de volle grond, maar ook als kuipplantop balkon of terras zal hij het prima doen. De vijgenboom geeft een Mediterrane uitstralingaan het terras.

Wanneer kan de vijgenboom buiten staan?

Wanneer hij in een pot staat kan de plant ’s winters het best binnen gezet worden in een garage of schuur. Belangrijk is dan wel om de grond af en toe te bevochtigen. In een milde winter kan de vijgenboom buiten blijven staan.