Wat zijn aandachtspunten voor verpleegkundigen als je medicatie deelt aan een geriatrische patient?

Wat zijn aandachtspunten voor verpleegkundigen als je medicatie deelt aan een geriatrische patiënt?

6 tips over farmacologie in de geriatrie

  • Ken de afspraken rondom het beheer van de medicatie.
  • Maak altijd gebruik van een actuele toedienlijst.
  • Gebruik je zintuigen.
  • Bied voldoende voeding en vocht aan.
  • Wees bij alle geneesmiddelen bedacht op bijwerkingen en interacties.
  • Let op uiterlijke kenmerken van de patiënt.

Wat wordt bij medicatieverstrekking bedoeld met de regel van 5?

Uw naam – is dit medicijn inderdaad voor u? Juiste medicijn (naam van het medicijn, sterkte). Juiste hoeveelheid. Juiste manier (bijvoorbeeld via de mond, of via injectie).

Hoe lang wordt een medicijn getest?

Eerst controleren het European Medicines Agency (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de resultaten van het onderzoek. Dat proces duurt gemiddeld 6 maanden tot een jaar en heet de ‘registratie fase’.

Wat is de verantwoordelijkheid voor medicatie toedienen?

Je dient als zorgmedewerker medicijnen toe als de cliënt dit zelf niet kan, of de verantwoordelijkheid niet kan dragen. Als je als zorgmedewerker de verantwoordelijkheid hebt voor het toedienen van de medicatie aan de cliënt, zijn de volgende punten van belang: Gereed maken van medicatie (en eventueel: malen) Klaarzetten, aanreiken, toedienen.

Waarom ontstaan medicatiefouten?

De meeste medicatiefouten ontstaan door menselijk handelen. Bijvoorbeeld omdat de overdracht niet duidelijk was, de verkeerde dosis werd gegeven, het verkeerde medicijn werd toegediend of omdat het recept dat de arts per telefoon doorgaf, verkeerd werd begrepen. Soms kan een medicatiefout grote gevolgen hebben.

Hoe kun je medicatie aftekenen?

Als je medicatie geeft moet je zelf de medicatie controleren en aftekenen. Anders weet je zelf niet of je het juiste geeft. En je moet zelf aftekenen voor wat je hebt gedaan en dat dat klopt. Jantiene Faas 4/9/2017.

Wat is een actueel medicatieoverzicht?

een actueel medicatieoverzicht moet actueel zijn, dus zodra er wijzigingen zijn moet de apotheker een nieuw AMO leveren. Dat is wat in de Veilige principes staat. Als er geen wijzigingen zijn, is er dus in beginsel geen nieuw AMO nodig. Je kunt daar in de lokale situatie natuurlijk wel afspraken over maken.