Wat is ABO incompatibiliteit?
De bloedgroep is niet gekoppeld aan het HLA systeem. Donor en ontvanger kunnen dus een verschillende bloedgroep hebben: bloedgroepincompatiliteit. Na een succesvolle transplantatie krijgt de ontvanger de bloedgroep van de donor.
Wat voor soorten bloedgroepen zijn er?
Iedereen heeft één van de volgende bloedgroepen: A, B, O of AB. Je bloedgroep erf je van je ouders. Je vader en moeder geven ieder één kopie van het bloedgroep-gen aan jou door. Dit kan een A, B of O zijn.
Hoe lang trombocyten bewaren?
De aanbevolen bewaartemperatuur is +20°C tot +24°C. De houdbaarheid is 7 dagen na afname. Voor meer informatie over de screening op infectieziekten klik hier. De bewaartijd van trombocyten is beperkt tot 7 dagen.
Welke bloedgroepen komen het meest voor?
De overige drie bloedgroepen komen het meest voor; ongeveer eenvijfde van de wereldbevolking heeft bloedgroep B positief (20,59%), ongeveer een kwart heeft bloedgroep A positief (28,27%) en het vaakst komt bloedgroep 0 positief voor (36,44% van de mensen heeft deze bloedgroep).
Wat zijn de bloedgroepen van de resusbloedgroep?
Naast de AB0- en resusbloedgroepsystemen bestaat er nog een groot aantal andere bloedgroepsystemen, onder andere: 1 MNS-systeem 2 P-systeem 3 Lutheran-systeem 4 Kell-systeem 5 Lewis-systeem 6 Duffy-systeem 7 Kidd-systeem 8 Diego-systeem
Wat is bloedgroep O-negatief?
Bloedgroep O-negatief wordt relatief veel gebruikt in ziekenhuizen doordat bijna iedereen dit bloed kan ontvangen. Als er bijvoorbeeld bij een ongeval of een grote operatie in het ziekenhuis plotseling veel bloed nodig is, dan komt bloedgroep O-negatief altijd van pas.
Wat is de bloedgroep van een allel?
De bloedgroep wordt bepaald door een enkel gen, waarvan er drie verschillende allelen zijn: A, B en 0 (nul). Het A-allel geeft bloedgroepantigeen A, het B-allel geeft bloedgroepantigeen B en het 0-allel is een recessief allel, dat niet in een bloedgroepantigeen resulteert.
Wat wordt verstaan onder compatibel bloedproduct?
Compatibiliteit. Een bloedtransfusie is alleen mogelijk als ontvanger en donor dezelfde of een compatibele (uitwisselbare) bloedgroep hebben, omdat anders gevaarlijke afweerreacties kunnen optreden. Voorafgaand aan de bloedtransfusie wordt dan ook altijd een compatibiliteitsonderzoek uitgevoerd.