Wat is het doel van back-up?
Het hoofddoel van een back-up is voorkomen dat gegevens verloren gaan. Dat betekent dat belangrijke gegevens op een tweede fysieke locatie worden bijgehouden, bijvoorbeeld op een externe harde schijf, dvd/blu-ray, op een lokaal NAS, in de cloud…
Waarom zou je de back-up om 3 uur s nachts willen laten maken?
Frequentie back-up Bij het bepalen van de frequentie van de back-up moet je rekening houden met de data die verloren kan raken bij een incident. Mocht je bijvoorbeeld om 16:00 uur worden getroffen door ransomware en je back-up draait ’s nachts om 03:00 uur, dan ben je mogelijk een aantal uur aan werk kwijt.
Hoe gebruik je een backup?
Een goed Nederlands woord voor back-up is: reservekopie. Dat is dan ook precies wat een back-up is, een reservekopie van alle belangrijke bestanden die op de pc staan. Een kopie waarmee kan worden voorkomen dat er niets verloren gaat wanneer er onverhoopt iets mis mocht gaan.
Waarom is een backup belangrijk?
Waarom een backup? Met een backup of een reservekopie zorgt u ervoor dat belangrijke bestanden op een externe locatie opgeslagen wordt zodat wanneer er zich een noodsituatie voordoet deze snel en gemakkelijk terug gehaald kan worden ( dit noemen we “een restore” ).
Wat slaat een backup op?
Welke soorten back ups bestaan er?
Soorten backup
Backup soort | Beschrijving |
---|---|
Full backup | Complete backup van alle data die in de backup moet komen |
Differential backup | Maakt een backup van alle gewijzigde data sinds de laatste Full backup. (Ook als daarna al een andere differential backup gemaakt is !) |
Waarom is het belangrijk om een back-up te maken van je bestanden?
Gewoonweg, het herstellen van gegevens Mensen maken fouten, vaker dan u denkt. Behalve e-mails met virussen kan het ook zijn dat belangrijke data per ongeluk gewist wordt. Dit is simpel op te lossen door vaak genoeg een back-up te maken. U herstelt een systeem makkelijk met een druk op de knop!
Hoe worden backups gemaakt?
Hoe wordt een back-up gemaakt? Een backup kan gemaakt worden naar een gedeelde (netwerk) map, een externe USB schijf of bijvoorbeeld een cloudlocatie. Bij een gedeelde map draait een stukje software welke de back-up taak uitvoerd. De software zet de back-up bestanden in de gedeelde map neer.