Waar staat Webb telescoop?

Waar staat Webb telescoop?

De James Webb-ruimtetelescoop heeft een spiegel met diameter van 6,5 meter, vier wetenschappelijke instrumenten en een optisch telescoop element (OTE). Webb draait rondjes rond het tweede Lagrangepunt op zo’n 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Daarmee is de ruimtetelescoop terechtgekomen in een baan rond het tweede Lagrangepunt, oftewel L2, op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De tocht naar het L2-punt duurde een kleine maand; de James Webb Space Telescope werd op 25 december succesvol gelanceerd.

Waar wordt de James Webb gelanceerd?

James Webb gaat onder meer op zoek naar sporen van de oerknal en planeten waar buitenaards leven mogelijk is. De lancering vond vandaag plaats in Frans-Guyana, op de Europese ruimtebasis Kourou. De telescoop is nu op weg naar zijn nieuwe werkplek, op 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Welke voorlopers heeft de James Webb telescoop gehad?

James Webb wordt gezien als de spirituele opvolger van de inmiddels ruim 30 jaar oude Hubble-telescoop.

Waar gaat de James Webb heen?

Update bericht: op 25 december is de James Webb Space Telescope succesvol gelanceerd. Hij is nu op weg naar het zogeheten lagrangepunt L2: een plek waar de ruimtetelescoop met de aarde mee om de zon kan draaien, op 1,5 miljoen kilometer van onze planeet.

Hoe lang blijft James Webb-ruimtetelescoop in dienst?

De missie van de James Webb-telescoop duurt in principe vijf jaar, maar eerder werd bekend dat hij tot tien jaar verlengd zou kunnen worden, als alles naar behoren zou blijven werken. Nu denkt NASA dat de telescoop mogelijk nog langer dan tien jaar wetenschappelijke metingen kan doen.

Waar is de James Webb-telescoop gebouwd?

De James Webb is gebouwd door de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA), de Verenigde Staten (Nasa) en Canada (CSA). Vanuit Nederland zijn de Universiteit Leiden, onderzoeksinstituut TNO en wetenschappelijk bureau NOVA-OIR betrokken bij het 8 miljard euro kostende project.

Wat kan er misgaan bij de lancering en het uitvouwen van de James Webb-telescoop?

Volgens NASA kan het na lancering nog op zo’n 300 punten zodanig misgaan, dat de telescoop niet optimaal kan functioneren. Op dit moment is het ontvouwen van de machtige ruimtetelescoop – en dus het duimendraaien – in volle gang. Zo’n dertig minuten na de lancering werden de zonnepanelen al uitgevouwen.